Przejdź do głównej zawartości

Sernik truflowy






     Bardzo fajny serniczek na spodzie ciasteczkowym z dodatkiem rumu i cukierków truflowych. Po słodzeniu sernik robi się lekko zbity, ale smak tylko na tym zyskuje. Sernik jest wyjątkowy, niesamowicie smaczny i godny polecenia!



Składniki: 

  • 225 g ciasteczek zbożowych 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 kg białego sera
  • 5 jajek 
  • 350 g cukierków truflowych 
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki rumu 
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki mleka 
  • biała czekolada
Tortownica 28 cm


      Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka drobno mielimy, dodajemy kakao, cukier i masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy pergaminem, delikatnie natłuszczamy, wsypujemy pokruszone ciasteczka, dociskamy i wkładamy do lodówki. Cukierki wrzucamy do miski, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszamy do rozpuszczenia następnie studzimy. Ser miksujemy z jajkami. Dodajemy po łyżce rozpuszczonych cukierków a na koniec esencję waniliową i rum. Masę serową wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy 1,5 godziny w 160*C. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Czekoladę, cukier, sól i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik wykładamy na paterę, polewamy polewą i posypujemy startą, biała czekoladą.






Przepis pochodzi z gazety "Przyślij Przepis"

Komentarze

  1. Takie serniki uwielbiam! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, to jest zdecydowanie coś dla mnie. :) Uwielbiam serniki i uwielbiam smak trufli, a do tego jak pięknie wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączyłaś moje ulubione smaki: sernik i trufle. Chętnie zjadłabym ten kawałeczek :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko :) Twoje zdjęcia są bardzo wymowne i chociaż niby za truflami nie przepadam, tak jestem pewna, że ów sernik by mi zasmakował. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbia trufle do serników się już przekonałam wiec poproszę kawalek !

    OdpowiedzUsuń
  6. Boski! Ale mi smaka narobiłaś na taki serniczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niebiańsko się prezentuje. ach!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda znakomicie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Elegancki! Chętnie się poczęstuję kawałkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mojej Mamie by posmakował, może zrobię go dla niej z jakiejś okazji (albo i bez...) :) Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny serniczek. Ta masa z truflami... Już sobie wyobrażam jaka jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zachwycił mnie ten sernik :) szkoda że mój mąż za takimi nie przepada ;/ będę musiała kiedyś zrobić dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędny :) Zapewne świetnie poprawia humor przy takiej pogodzie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham truflowe cukierki! A sernik o takim smaku... aż ciężko mi sobie wyobrazić tą pyszność hehe xD
    Lubię wszelkiego rodzaju ciasta, ale są takie, które zachwycają, że aż dech zapiera. Jakiś czas temu jadłam taki w Grycanie - torcik kajmakowy. Ten aromatyczny posmak, no nie potrafię opisać :P
    Wydaję mi się że takie truflowe cudo byłoby na takim samym poziomie zachwytu ;DD

    OdpowiedzUsuń
  15. Wykwintny król serników ! Wygląda pięknie, a te cukiery to nieźle muszą smak podnosić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Olu rozpieszczasz nas, prezentujesz wspaniałe ciasta ! Przepyszne smaki i wyśmienity sernik !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz