Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z awokado





    Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!


Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 175 g mąki pełnoziarnistej 
  • 1 dojrzałe i miękkie awokado
  • 250 ml mleka (sojowe, ryżowe)
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 4 łyżki wody 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Polewa:
  • 2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe) 
  • 1/2 cytryny 
  • cukier puder do smaku około łyżeczki
Tortownica 21-24 cm

 
       W jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado, dodajemy cukier, olej, mleko, ocet, ekstrakt, wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć cukrem albo sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z awokado.





źródło

Komentarze

  1. prezentuje się doskonale :) faktycznie ten zielony kolorek świetnie kontrastuje z ciastem :) awokado jadamy bardzo często ale chyba czas spróbować w wersji na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam takiego cuda. Sama to wymyśliłaś? Brawo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny ciekawy przepis do zapamiętania. Uwielbiam podawać takie ciasta rodzince, żeby sami mogli zgadnąć co jedzą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda. Awokado do środka do ciasta jeszcze nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pierwsza klasa! Wspaniałe po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo.. ciekawe, ciekawe ;) Nie jadłam jeszcze awokado, nawet na surowo, brzmi fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe, zwłaszcza, że do tej pory awokado kojarzyło mi się głównie z guacamole :) Muszę spróbować zrobić polewę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja miałam 1 podejście do avokado - na surowo :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mnie zaciekawiłaś.... zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wygląda i ciekawa jestem smaku ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fantastyczny pomysł z tym awokado!;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok