Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 175 g mąki pełnoziarnistej
- 1 dojrzałe i miękkie awokado
- 250 ml mleka (sojowe, ryżowe)
- 3/4 szklanki oleju
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe)
- 1/2 cytryny
- cukier puder do smaku około łyżeczki
W jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado, dodajemy cukier, olej, mleko, ocet, ekstrakt, wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć cukrem albo sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z awokado.
źródło
prezentuje się doskonale :) faktycznie ten zielony kolorek świetnie kontrastuje z ciastem :) awokado jadamy bardzo często ale chyba czas spróbować w wersji na słodko :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiego cuda. Sama to wymyśliłaś? Brawo! :-)
OdpowiedzUsuń:D nie, źródło jest podane na samym dole.
Usuńja chcę takie ciastko !!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńKolejny ciekawy przepis do zapamiętania. Uwielbiam podawać takie ciasta rodzince, żeby sami mogli zgadnąć co jedzą :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Awokado do środka do ciasta jeszcze nie dodawałam.
OdpowiedzUsuńCiasto pierwsza klasa! Wspaniałe po prostu! :)
OdpowiedzUsuńooo.. ciekawe, ciekawe ;) Nie jadłam jeszcze awokado, nawet na surowo, brzmi fajnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, zwłaszcza, że do tej pory awokado kojarzyło mi się głównie z guacamole :) Muszę spróbować zrobić polewę :)
OdpowiedzUsuńja miałam 1 podejście do avokado - na surowo :D
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawiłaś.... zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i ciekawa jestem smaku ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny pomysł z tym awokado!;)
OdpowiedzUsuń