Mix pieczonych warzyw, które fantastycznie będą pasować do pieczonego mięsa, jako dodatek do kanapek, albo tak zwyczajnie do przegryzienia. Jeśli warzywa zostaną albo nam się znudzą to możemy wrzucić je do blendera i zrobić z nich dip. Polecam zapiekanka jest pyszna i aromatyczna.
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 2 średnie cukinie
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- około1,5-2 łyżki świeżego tymianku
- sól i pieprz
Warzywa myjemy. Bakłażana kroimy w plasterki i obficie posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą wodą. Cukinie i pomidory kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian bakłażan, pomidor, cukinia, bakłażan..... W miseczce mieszamy oliwę, drobno pokrojony czosnek, tymianek, sól i pieprz. Warzywa polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut.
Pyszny pomysł na coś lekkiego na obiad:)Super! Piszę się na takie dania:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się dokładnie tak jak napisałas - pysznie i aromatycznie. :-)
OdpowiedzUsuńpyszne warzywka :) lubię takie zapiekane :)
OdpowiedzUsuńZwykła - niezwykła zapiekana, a jak apetycznie wygląda... Mniam :)
OdpowiedzUsuńWarzywka pysznie upieczone!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i mogą być bez dodatku mięsa.
Fajny pomysł na zdrową, ciepłą przekąskę :)
OdpowiedzUsuńod dziś-mój ulubiony przepis <3
OdpowiedzUsuńPiękna i smaczna zapiekanka.
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne połączenie i pięknie podana :) Pozdrawiam :)\
OdpowiedzUsuńLekkie i smakowite, takie dania sa pyszne na koniec lata
OdpowiedzUsuńTaki zestaw warzyw to u mnie ostatnio zestaw obowiązkowy przy zapiekankach. Ślicznie ułożyłaś warzywka :)
OdpowiedzUsuń