Przejdź do głównej zawartości

Kruszaniec ze śliwkami






        Bardzo fajne, dziecinnie proste w wykonaniu ciasto. O pięknym zapachu korzennych przypraw, kawy i wiórków kokosowych wzbogacone o moje ulubione śliwki węgierki. Jak na rodzaj takiego ciasta jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki imbiru 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • 400-500 g śliwek węgierek 
  • cukier puder+woda na lukier 
Tortownica 28 cm


      Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki śliwek miąższem do góry. Posypujemy śliwki resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Pięknie się prezentuje takie polane lukrem. Uwielbiam ciasta śliwkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrzucam wiórki i kupuję to ciasto, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda doskonale :) czuję że by mi bardzo smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on wygląda, Olu!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ musi obłędnie pachnieć! Pyszne, jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej mi si podoba ten dodatek imbiru. To już takie jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ciacho ,zdjęcia wspaniałe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ogromną słabość do tego typu ciast:) wygląda bardzo kusząco:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ubóstwiam kruszańca, smak dzieciństwa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam takiego ciasta, prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ ono się prezentuje! <3
    Kocham kruche ciacha, w tym pewnie też zatopiłabym zęby bez opamiętania ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jutro piekę, kocham śliwki i proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dobrze, że mam upieczone ciasto, to nie jest mi tak przykro jak patrzę na to cudo :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie i wspaniale się prezentuje, znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne i zdjęcie i ten jesienny nastrój , z rozgrzaniem przyprawami:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Najwięcej uroku dodaje mu kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie też śliwki... wymienimy się ;)?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ciacho, idealne do ciepłej herbatki :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok