Przejdź do głównej zawartości

Kruszaniec ze śliwkami






        Bardzo fajne, dziecinnie proste w wykonaniu ciasto. O pięknym zapachu korzennych przypraw, kawy i wiórków kokosowych wzbogacone o moje ulubione śliwki węgierki. Jak na rodzaj takiego ciasta jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki imbiru 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • 400-500 g śliwek węgierek 
  • cukier puder+woda na lukier 
Tortownica 28 cm


      Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki śliwek miąższem do góry. Posypujemy śliwki resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Pięknie się prezentuje takie polane lukrem. Uwielbiam ciasta śliwkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrzucam wiórki i kupuję to ciasto, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda doskonale :) czuję że by mi bardzo smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on wygląda, Olu!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ musi obłędnie pachnieć! Pyszne, jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej mi si podoba ten dodatek imbiru. To już takie jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ciacho ,zdjęcia wspaniałe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ogromną słabość do tego typu ciast:) wygląda bardzo kusząco:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ubóstwiam kruszańca, smak dzieciństwa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam takiego ciasta, prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ ono się prezentuje! <3
    Kocham kruche ciacha, w tym pewnie też zatopiłabym zęby bez opamiętania ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jutro piekę, kocham śliwki i proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dobrze, że mam upieczone ciasto, to nie jest mi tak przykro jak patrzę na to cudo :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie i wspaniale się prezentuje, znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne i zdjęcie i ten jesienny nastrój , z rozgrzaniem przyprawami:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Najwięcej uroku dodaje mu kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie też śliwki... wymienimy się ;)?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ciacho, idealne do ciepłej herbatki :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz