01.09.2013

Galette z borówkami i kakao





    Galette z borówkami i kakao według przepisu Gordona Ramsay. Wybrani mogli jej spróbować na festiwalu dobrego smaku albo na pikniku blogerów :D Dostała same pozytywne oceny, wszyscy bardzo chwalili smak i ciekawe nadzienie. Więc podaje przepis bo może ktoś chciałby ją przygotować w domu a kto nie jadł to polecam bo świetnie smakuje i można ja przygotować naprawdę w bardzo krótkim czasie.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 ml zimnej wody 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g cukru 
  • 120 g kakao 
  • 140 g bardzo miękkiego masła 
  • 2 jajka 

Dodatkowo:
  • 300-400 g borówek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • gruby cukier 


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru powinno mieć grubość około 2-3 mm. Cukier i kakao mieszamy, dodajemy masło, jajka, i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa zrobi się wilgotna. Nadzienie wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto pozostawiając trzy centymetrowy margines. Na masie układamy borówki, zawijamy ciasto a brzegi smarujemy kwaśną śmietaną i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 40-45 minut. Ciasto utrzymuje świeżość do 3 dni.






24 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie!
    Poproszę jedną porcję,właśnie piję kawę...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię galette łatwe i przyjemne dla oka.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze i widzę, że wiele straciłam! aż ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaczarowałaś moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Galette ostatnio bardzo modne. Prezentuje sięwybornie. Z borówkami: wyjatkowa pycha! :-)

    PS. W skrzynce pocztowej masz 2 ważne maile ode mnie....

    OdpowiedzUsuń
  6. też wczoraj zrobiłam, bo nie mogłam oprzeć się pokusie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda cudnie :) robiłam tylko mini wersje, muszę zrobić takie duże :D

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje się fantastycznie! gdybym zobaczyła ją na tych imprezach, sięgnęłabym właśnie po nią jako pierwszą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie było mnie tu trochę, a tu tyle pyszności:)podoba mi się to ciacho:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Imponująco wygląda i tak cudne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam, ale chyba sobie popełnię coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja się nie dziwię, że wszyscy chwalili... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Próbowałam w Poznaniu - pyszne. Ciesze się, że jest przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie sie prezentuje, ten fiolet owoców, mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnóstwo jagód - to co kocham :) Bosko to wygląda!

    Ps. Masz genialne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Olu, ten przepis jest z jakiejś książki? Właśnie się zajadam tylko robiąc zdziwiło mnie to 120g kakao. Przeciętna paczka to tylko 100g.

    OdpowiedzUsuń

  17. uwielbiam takie proste, rustykalna ciasta - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...