Przejdź do głównej zawartości

Galette z borówkami i kakao





    Galette z borówkami i kakao według przepisu Gordona Ramsay. Wybrani mogli jej spróbować na festiwalu dobrego smaku albo na pikniku blogerów :D Dostała same pozytywne oceny, wszyscy bardzo chwalili smak i ciekawe nadzienie. Więc podaje przepis bo może ktoś chciałby ją przygotować w domu a kto nie jadł to polecam bo świetnie smakuje i można ja przygotować naprawdę w bardzo krótkim czasie.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 ml zimnej wody 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g cukru 
  • 120 g kakao 
  • 140 g bardzo miękkiego masła 
  • 2 jajka 

Dodatkowo:
  • 300-400 g borówek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • gruby cukier 


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru powinno mieć grubość około 2-3 mm. Cukier i kakao mieszamy, dodajemy masło, jajka, i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa zrobi się wilgotna. Nadzienie wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto pozostawiając trzy centymetrowy margines. Na masie układamy borówki, zawijamy ciasto a brzegi smarujemy kwaśną śmietaną i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 40-45 minut. Ciasto utrzymuje świeżość do 3 dni.






Komentarze

  1. Wygląda niezwykle smakowicie!
    Poproszę jedną porcję,właśnie piję kawę...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię galette łatwe i przyjemne dla oka.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze i widzę, że wiele straciłam! aż ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaczarowałaś moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Galette ostatnio bardzo modne. Prezentuje sięwybornie. Z borówkami: wyjatkowa pycha! :-)

    PS. W skrzynce pocztowej masz 2 ważne maile ode mnie....

    OdpowiedzUsuń
  6. też wczoraj zrobiłam, bo nie mogłam oprzeć się pokusie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda cudnie :) robiłam tylko mini wersje, muszę zrobić takie duże :D

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje się fantastycznie! gdybym zobaczyła ją na tych imprezach, sięgnęłabym właśnie po nią jako pierwszą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie było mnie tu trochę, a tu tyle pyszności:)podoba mi się to ciacho:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Imponująco wygląda i tak cudne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam, ale chyba sobie popełnię coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja się nie dziwię, że wszyscy chwalili... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Próbowałam w Poznaniu - pyszne. Ciesze się, że jest przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie sie prezentuje, ten fiolet owoców, mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnóstwo jagód - to co kocham :) Bosko to wygląda!

    Ps. Masz genialne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Olu, ten przepis jest z jakiejś książki? Właśnie się zajadam tylko robiąc zdziwiło mnie to 120g kakao. Przeciętna paczka to tylko 100g.

    OdpowiedzUsuń

  17. uwielbiam takie proste, rustykalna ciasta - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz