Podudzia z kurczaka pieczone z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na danie jednogarnkowe. Wszystko wkładamy do jednego naczynia, razem zapiekamy, bez długiego stania przy garach i sterty naczyń. Mięsko w środku jest mięciutkie a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Tak samo ziemniaki chrupiące i pachnące ziołami.
Składniki:
- 8-10 podudzi z kurczaka
- 500 g młodych, małych ziemniaków
- 3 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól
- około 30 ml oleju
- naczynie żaroodporne
Ziemniaki porządnie umyj te większe przekrój na pół. Do naczynia włóż podudzia z boku rozłóż ziemniaki, cebulę pokrojoną w ćwiartki i nieobrany czosnek. Całość polej olejem i posyp przyprawami. Przykryj mięso pokrywką od naczynia, folią albo namoczonym pergaminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na godzinę. Przed końcem pieczenia odkryj mięso i piecz jeszcze 10 minut.
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Świetny przepis, na pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię - szybkie, smaczne, łatwe i bardzo aromatyczne :) Pycha!
OdpowiedzUsuńSuper, rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo proste a jakie pyszne!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Całkiem fajna propozycja, ale nigdy jeszcze się z taką nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa czy mi by zasmakowało to danie. Wygląda super! :)
Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę :)
Pozdrowionka serdeczne :)
Młode ziemniaczki robią furorę :) Nic dziwnego by my też je uwielbiamy ;)
OdpowiedzUsuńMniam jaki pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuń