28.06.2017

Kalafior pieczony w serowym sosie





                 Przepyszny kalafior! Idealny jako samodzielne danie, ale też świetnie pasuje do mięs polędwicy czy steku. Pokochają go dzieci, jest chrupiący, nie jest rozpaćkany i nijaki. Idealny do wieczornej kolacji przy świecach i lampce wina. Smaki świetnie się ze sobą łączą, podczas pieczenia wnikają w kalafiora i z nudnego warzywa powstaje nam boskie danie :)



Składniki: 
  • 1 kalafior około 1kg
  • 2 jajka 
  • 100 ml mleka 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
  • sól i pieprz 
  • 50 g sera grana padano 
  • 50 g gorgonzoli 
  • 30 g orzechów włoskich lub pekan 
  • 1 łyżka bułki tartej 

                Do posolonego wrzątku wrzuć kalafiora i chwile pogotuj. Powinien być al`dente. Porządnie odsącz go z wody. W misce wymieszaj jajka, mleko, rozmaryn, czosnek i sery. Dopraw sporą szczyptą pieprzu i soli. Do naczynia żaroodpornego włóż kalafiora i polej sosem. Na wierzchu posyp bułką tartą i orzechami. Piecz 25 minut w 200 st.C grzałka góra i dół. Podawaj na ciepło.




6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, a kalafiora uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczony kalafior to niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, nigdy nie przepadałam za kaloafiorem, ale przyrządzony w ten sposób, może się okazac naprawdę nieziemski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że nie mogę przekonać się do pieczonej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalafior bardzo lubię pod każdą postacią, a Twoja propozycja z serem jest rewelacyjna :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...