08.06.2017

Tarta ze szpinakiem i łososiem





           Sezon na szpinak w pełni. Uwielbiam go i mogłabym jeść codziennie zarówno w sałatkach jak i z makaronem, i białym serem. A czasami mam ochotę na tartę na kruchym maślanym spodzie z dodatkiem ryby i sera. Idealna na obiad albo na kolacje z kieliszkiem wina :)



Składniki: 

Spód:
  • 140g zimnego masła
  • 230g mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 180 g śmietany 18% 
  • 3 jajka 
  • 500 g świeżego szpinaku 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  •  1 kulka mozzarelli 
  • 50 g wędzonego łososia  
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Forma do tart 24 cm


                 Spód: Na blat wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut. Lekko przestudź.
               Nadzienie: szpinak umyj i oderwij łodyżki. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni podsmaż cebulę dodaj szpinak  i czosnek. Smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z jajkami i szpinakiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż drobno pokrojoną mozzarelle i kawałki łososia. Piecz 20-25 minut w 180 st.C




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty, a ta wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej tarty.
    Wygląda bardzo apetycznie, no i jest taka treściwa. Jak lubię najbardziej.
    Trzeba teraz przetestować przepis, póki mam szpinak :D :D
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty i mogę je piec, jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłam tarty z łososiem. Ale szpinak uwielbiam więc warto spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tartę ze szpinakiem uwielbiam, a dodatek łososia to wspaniały pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...