22.06.2017

Podudzia z kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami






              Podudzia z kurczaka pieczone z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na danie jednogarnkowe. Wszystko wkładamy do jednego naczynia, razem zapiekamy, bez długiego stania przy garach i sterty naczyń. Mięsko w środku jest mięciutkie a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Tak samo ziemniaki chrupiące i pachnące ziołami.


Składniki:
  • 8-10 podudzi z kurczaka 
  • 500 g młodych, małych ziemniaków 
  • 3 cebule 
  • 5-6 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól 
  • około 30 ml oleju 
  • naczynie żaroodporne

               Ziemniaki porządnie umyj te większe przekrój na pół. Do naczynia włóż podudzia z boku rozłóż ziemniaki, cebulę pokrojoną w ćwiartki i nieobrany czosnek. Całość polej olejem i posyp przyprawami. Przykryj mięso pokrywką od naczynia, folią albo namoczonym pergaminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na godzinę. Przed końcem pieczenia odkryj mięso i piecz jeszcze 10 minut.




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Świetny przepis, na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię - szybkie, smaczne, łatwe i bardzo aromatyczne :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest bardzo proste a jakie pyszne!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem fajna propozycja, ale nigdy jeszcze się z taką nie spotkałam.
    Jestem bardzo ciekawa czy mi by zasmakowało to danie. Wygląda super! :)
    Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Młode ziemniaczki robią furorę :) Nic dziwnego by my też je uwielbiamy ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...