Przejdź do głównej zawartości

Dżem dyniowo jabłkowy z nutką korzenną






           Najbardziej w tym dżemie podoba mi się kolor jest taki słoneczny i optymistyczny. Otwarcie takiego słoiczka w ciemne ponure, zimowe popołudnia może sprawić radość. Smak jest wyjątkowy oprócz owoców czujemy w nim przyprawy korzenne i intensywny smak pomarańczy. Dżem możemy wykorzystać do wypieków zamiast zwykłego puree dyniowego. 



Składniki:
  • 2,5-3 kg dynia 
  • 2 kg jabłek 
  • 2 pomarańcze 
  • cukier 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczka kardamonu 


                Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dynie pokrój na mniejsze kawałki, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka i dynię włóż do garnka. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Podgrzewaj owoce do momentu aż się nie rozpadną. Jeśli owoce wypuszczą mało soku można podlać je wodą. Dżem będzie gładki jeśli pod koniec zblendujesz je na puree. Dodaj przyprawy i cukier. Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych. Ja dodałam około 150g. Gotowy dżem powkładaj do wyparzonych słoików. Do dużego garnka włóż ściereczkę ustaw słoiki i wlej wodę tak do 1/2 wysokości. Po zagotowaniu gotuj 10 minut. Wyłóż z garnka i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

  


Komentarze

  1. Uwielbiam wszystko gdzie jest nutka korzenna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe przetwory najlepsze :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama raz taki robiła. Z samym cynamonem, bez kardamonu. Był bardzo dobry. No i ten kolorek miał taki intensywny, piękny :) Natura jednak potrafi wyczarować prawdziwe wspaniałości kolorystyczne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale super! Już go widzę w mojej owsiance ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie kilka słoiczków byśmy przygarnęły! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowe przetwory:D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super ciasteczka, nie znałam takich :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz