Przejdź do głównej zawartości

Tort stracciatella z kajmakiem






              Kolejny mój eksperyment z kajmakiem, tym razem klasycznym :D Rewelacyjne połączenie masy śmietankowej z kajmakiem, gorzką czekoladą i dżemem z czarnej porzeczki. Warstwa kremu jest spora, ale nie przestraszcie się tego bo tort nie jest mdły, zamulający i ciężki. Jest taki w sam raz. Lekko kwaskowaty, lekko słodki, lekko gorzki  całość współgra ze sobą i zapewniam goście będą prosić o bis ;} Moi goście proszą o powtórkę na święta :D

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie w zakładce święta "Wielkanoc" 



Składniki: 

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g cukru 
  • 75 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki  (schłodzona)
  • 400 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma) 
  • 150 g serka homogenizowanego 
  • ok. 400 g kajmaku klasycznego (u mnie firmy Polder Ten
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 9 łyżeczek żelatyny 
Dodatkowo:
  • 290 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • 150 ml wody 
  • sok z połowy cytryny 
  • jeśli masz to obręcz do tortów 


Tortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.


             Biszkopt: W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Odstaw na bok. Ubij na sztywno białka następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku, następnie zboku miski wlewaj lekko ciepłe masło. Gdy masa będzie gotowa delikatnie mieszając dodawaj mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka   około 20 minut w 175*C (wierzch powinien mieć jasny złoty kolor). Przestudź. Ciasto wyjmij z foremki, odklej pergamin i zetnij wierzch ciasta (do wyrównania). Odkrojonego ciasta nie wyrzucaj ani nie zjadaj, przyda się do posypanie wierzchu ciasta.
             Krem: Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek, jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj kajmak i porządnie zmiksuj. Do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę (jak rozpuścić żelatynę szukaj TU), wymieszaj a na koniec dodaj drobno pokrojona czekoladę.
            Wykończenie: Do wody wyciśnij sok z cytryny i nasącz nią biszkopt. Na wierzch biszkoptu wyłóż dżem. Jeśli masz obręcz do tortów to użyj jej i zaciśnij wokół ciasta a jeśli nie wykorzystaj obręcz z tortownicy. Wyłóż krem. Wierzch posyp drobno pokruszonym biszkoptem. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Przechowuj w lodowce do czterech dni. 







Komentarze

  1. Tyle szczęścia w jednym ciećie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszelakie torty, a już takie kajmakowe to w ogóle pyszotka :) Na sam widok Twojego smakołyku po prostu najchętniej bym się śliniła do monitora ;) Fajna propozycja na solidną porcję słodyczy na nadchodzące święta na przykład. Pozdrowionka serdeczne. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kajmak i dżem z czarnej porzeczki to idealne połączenie :) Bardzo często własnie tego dżemu używamy do przekładania tortów :D
    Tort zawsze mile widziany a taki to już w ogóle szał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. łoooo.. ja chcę, ja chcę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już proszę o dokładkę:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurdę, to musi być poezja smaku! Podoba mi się taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort palce lizać! Po prostu, aż chce się go od razu zjeść :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne zdjęcia i przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Z chęcią zjadłabym kawałek takiego wypieku!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam już tortu wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bosko i na pewno tak smakuję, aż szkoda mi, że mam do wypróbowania jeszcze wiele przepisów, ale to na pewno zrobię na rocznice rodzicom!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz