18.03.2016

Tort stracciatella z kajmakiem






              Kolejny mój eksperyment z kajmakiem, tym razem klasycznym :D Rewelacyjne połączenie masy śmietankowej z kajmakiem, gorzką czekoladą i dżemem z czarnej porzeczki. Warstwa kremu jest spora, ale nie przestraszcie się tego bo tort nie jest mdły, zamulający i ciężki. Jest taki w sam raz. Lekko kwaskowaty, lekko słodki, lekko gorzki  całość współgra ze sobą i zapewniam goście będą prosić o bis ;} Moi goście proszą o powtórkę na święta :D

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie w zakładce święta "Wielkanoc" 



Składniki: 

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g cukru 
  • 75 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki  (schłodzona)
  • 400 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma) 
  • 150 g serka homogenizowanego 
  • ok. 400 g kajmaku klasycznego (u mnie firmy Polder Ten
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 9 łyżeczek żelatyny 
Dodatkowo:
  • 290 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • 150 ml wody 
  • sok z połowy cytryny 
  • jeśli masz to obręcz do tortów 


Tortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.


             Biszkopt: W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Odstaw na bok. Ubij na sztywno białka następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku, następnie zboku miski wlewaj lekko ciepłe masło. Gdy masa będzie gotowa delikatnie mieszając dodawaj mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka   około 20 minut w 175*C (wierzch powinien mieć jasny złoty kolor). Przestudź. Ciasto wyjmij z foremki, odklej pergamin i zetnij wierzch ciasta (do wyrównania). Odkrojonego ciasta nie wyrzucaj ani nie zjadaj, przyda się do posypanie wierzchu ciasta.
             Krem: Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek, jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj kajmak i porządnie zmiksuj. Do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę (jak rozpuścić żelatynę szukaj TU), wymieszaj a na koniec dodaj drobno pokrojona czekoladę.
            Wykończenie: Do wody wyciśnij sok z cytryny i nasącz nią biszkopt. Na wierzch biszkoptu wyłóż dżem. Jeśli masz obręcz do tortów to użyj jej i zaciśnij wokół ciasta a jeśli nie wykorzystaj obręcz z tortownicy. Wyłóż krem. Wierzch posyp drobno pokruszonym biszkoptem. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Przechowuj w lodowce do czterech dni. 







15 komentarzy:

  1. Tyle szczęścia w jednym ciećie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszelakie torty, a już takie kajmakowe to w ogóle pyszotka :) Na sam widok Twojego smakołyku po prostu najchętniej bym się śliniła do monitora ;) Fajna propozycja na solidną porcję słodyczy na nadchodzące święta na przykład. Pozdrowionka serdeczne. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kajmak i dżem z czarnej porzeczki to idealne połączenie :) Bardzo często własnie tego dżemu używamy do przekładania tortów :D
    Tort zawsze mile widziany a taki to już w ogóle szał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. łoooo.. ja chcę, ja chcę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już proszę o dokładkę:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurdę, to musi być poezja smaku! Podoba mi się taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort palce lizać! Po prostu, aż chce się go od razu zjeść :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne zdjęcia i przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Z chęcią zjadłabym kawałek takiego wypieku!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam już tortu wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bosko i na pewno tak smakuję, aż szkoda mi, że mam do wypróbowania jeszcze wiele przepisów, ale to na pewno zrobię na rocznice rodzicom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, moja rodzina pokochała ten tort :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...