25.03.2016

Babka jogurtowa na zimno




       Delikatna jogurtowa babka przygotowana na zimno bez pieczenia. Z dużą ilością kwaskowatych owoców. W smaku przypomina sernik na zimno. Lekka, pyszna i przyjemna idealna po świątecznym obiedzie :D


Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy Ola




Składniki: 

Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 700 ml wrzątku 
  • 500 g mix owoców jagody, truskawki, maliny, borówki
Masa jogurtowa:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 800 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma) 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 8 łyżek cukru pudru 
  • 9 łyżeczek żelatyny 

Foremka do babki z odpinaną obręczą 26 cm. Można też kupić tortownicę z dnem do babki.


         Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj owoce (jeśli używasz owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.
          Masa jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurty, ziarenka z laski wanilii i cukier. Wymieszaj jeszcze raz. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody, sposób rozpuszczania żelatyny czytaj Tu. Miksując masę jogurtową wlewaj cienkim strumykiem żelatynę. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją. Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń galaretkę od dna. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi owocami i gałką loda.






26 komentarzy:

  1. Przypomina mi takie lekkie, wiosenno-letnie wypieki. Ach, poproszę o kawałeczek, bo wygląda niesamowicie apetycznie i kusząco. Taka biała dama skąpana w leśnych owocach. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie cie poczęstuje :D Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda bardzo wiosennie no i oczywiście smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie taka miała być lekka, wiosenna i wciągająca :D

      Usuń
  3. Pysznie i tak wiosennie kochana :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka i kusząca:D Porywam kawałek;) Zdrowych, radosnych Świąt dla Was:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, o takiej babce nie słyszałam ;) Genialna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze potrafię zaskoczyć ;D Dziękuje :D

      Usuń
  6. Takie desery to chyba 99% ludności lubi :D I te truskawy! Dużo lżejsza wersja babki na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja właśnie myślałam że to sernik na zimno, a tu proszę niespodzianka wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
  8. takie słodkości na zimno uwielbiam :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna babka :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię 'wypieków' na zimno.
    Ta "podstawa" ładna (nazwy now mogę zapamiętać).

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna babka i taka wiosenna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłabym ją, oj jadła, aż bym sama całą zjadła <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się cudownie! Ale robisz smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię takie jogurtowe ciasta. Twoja babka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jogurtowe ciasta są dietetyczne

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...