Przejdź do głównej zawartości

Tort na zimno "Cztery Smaki"






           Lekki jak chmurka, pyszny jak lody tort na zimno " Cztery Smaki". Fantastyczne połączenie masy śmietankowo-kokosowej z owocami leśnymi. Do tego chrupiący spód herbatniki i czekolada z prażynkami. Cudowności, idealny tort na wiosenne przebudzenie :D 




Składniki: 

Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 200 g mlecznej czekolady z chrupkami (do kupienia np. w Lidlu)
  • 20 g masła 

Nadzienie:
  • 2 puszki mleka kokosowego (porządnie schłodzone)
  • 400 g naturalnego serka homo.( u mnie poznański)
  • 400 g jogurtu greckiego ( u mnie bakoma)
  • 5 łyżek cukru pudru  
  • 11 łyżeczek żelatyny 
  • 150 g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 
  • 150 g mrożonych malin ( w sezonie świeże) 
  • wiórki  i owoce do dekoracji 

Tortownica 21 cm



          Spód: Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.
Herbatniki zmiel i wlej do nich rozpuszczoną czekoladę. Porządnie wymieszaj, przełóż do tortownicy i dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
          Nadzienie: Mleko kokosowe włóż do lodówki na dwa dni. Mleka kokosowego nie wstrząsaj ani nie mieszaj! Otwórz puszki i delikatnie łyżką zbierz śmietankę (pozostałe mleko można wykorzystać do ugotowania owsianki, jaglanki albo można wlać do koktajlu).
Ubij śmietankę, następnie dodaj jogurt, serek i cukier. Wymieszaj i podziel na 3 mniej więcej równe części.
Do pierwszej dodaj 3 łyżeczki rozpuszczonej, lekko przestudzonej żelatyny. Przełóż na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki.
Do drugiej dodaj odsączone z soku i zmiksowane maliny + 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na  masę śmietankową (upewni się tylko czy masa śmietankowa zdążyła zastygnąć).
Do trzeciej dodaj odsączone z soku i zmiksowane jagody + 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na  malinową masę. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Przed podaniem możesz udekorować tort wiórkami kokosowymi i owocami.

* Żelatyna: Podaną ilość żelatyny włóż do garnuszka i zalej małą ilością wody około 30 ml, wymieszaj. Poczekaj aż napęcznieje. Następnie delikatnie podgrzej do rozpuszczenia. Żelatyny nie powinno studzić się w zimnej wodzie (w masie pojawią się grudki żelatyny) lepiej jest mieszać łyżeczką. Żelatyna nie powinna być zimna tylko letnia. Miksujemy krem i cienkim strumykiem wlewamy żelatynę.






Komentarze

  1. Cudne ciacho. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola jesteś genialna!!! Majstersztyk kulinarny!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ kusisz niemiłosiernie :) Tort jak marzenie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, poproszę kawałek<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Warstwy są niesamowite :D Taki torcik nam się marzy ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczny torcik, wygląda jak z cukierni! Chętnie bym go zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jadłam nigdy lodowego tortu! A wygląda obłędnie, te warstwy.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten torcik to prawdziwa tęsknota za latem

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje kolory, moje smaki, zabieram w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... poezja :) Idealny, lekki, delikatny :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Trochę lata w środku zimy:) To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały tort! Fajny bo na zimno i taki letni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja niestety jestem niezadowolona, fakt wygląda przepięknie,ale ilość zelatyny zabiła smak owoców, dałam dokładnie tyle ile jest w przepisie. Wszystkim,którzy planują je robić, polecam dać mniej,albo zastąpić galaretką, będzie dłużej tężeć,ale nie będzie tego posmaku. Szkoda tylko,że zrobiłam je na urodziny i trochę wstyd było podawać

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz