23.02.2016

Tort na zimno "Cztery Smaki"






           Lekki jak chmurka, pyszny jak lody tort na zimno " Cztery Smaki". Fantastyczne połączenie masy śmietankowo-kokosowej z owocami leśnymi. Do tego chrupiący spód herbatniki i czekolada z prażynkami. Cudowności, idealny tort na wiosenne przebudzenie :D 




Składniki: 

Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 200 g mlecznej czekolady z chrupkami (do kupienia np. w Lidlu)
  • 20 g masła 

Nadzienie:
  • 2 puszki mleka kokosowego (porządnie schłodzone)
  • 400 g naturalnego serka homo.( u mnie poznański)
  • 400 g jogurtu greckiego ( u mnie bakoma)
  • 5 łyżek cukru pudru  
  • 14 łyżeczek żelatyny 
  • 150 g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 
  • 150 g mrożonych malin ( w sezonie świeże) 
  • wiórki  i owoce do dekoracji 

Tortownica 21 cm



          Spód: Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.
Herbatniki zmiel i wlej do nich rozpuszczoną czekoladę. Porządnie wymieszaj, przełóż do tortownicy i dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
          Nadzienie: Mleka kokosowego nie wstrząsaj ani nie mieszaj! Otwórz puszki i delikatnie łyżką zbierz śmietankę (pozostałe mleko można wykorzystać do ugotowania owsianki, jaglanki albo wlać do koktajlu).
Ubij śmietankę, następnie dodaj jogurt, serek i cukier. Wymieszaj i podziel na 3 mniej więcej równe części.
Do pierwszej dodaj 4 łyżeczki rozpuszczonej, lekko przestudzonej żelatyny. Przełóż na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki.
Do drugiej dodaj odsączone z soku i zmiksowane maliny + 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na  masę śmietankową (upewni się tylko czy masa śmietankowa zdążyła zastygnąć).
Do trzeciej dodaj odsączone z soku i zmiksowane jagody + 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na  malinową masę. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Przed podaniem możesz udekorować tort wiórkami kokosowymi i owocami.

* Żelatyna: Podaną ilość żelatyny włóż do garnuszka i zalej małą ilością wody około 30 ml, wymieszaj. Poczekaj aż napęcznieje. Następnie delikatnie podgrzej do rozpuszczenia. Żelatyny nie powinno studzić się w zimnej wodzie (w masie pojawią się grudki żelatyny) lepiej jest mieszać łyżeczką. Żelatyna nie powinna być zimna tylko letnia. Miksujemy krem i cienkim strumykiem wlewamy żelatynę.






21 komentarzy:

  1. Cudne ciacho. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola jesteś genialna!!! Majstersztyk kulinarny!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ kusisz niemiłosiernie :) Tort jak marzenie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, poproszę kawałek<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Warstwy są niesamowite :D Taki torcik nam się marzy ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczny torcik, wygląda jak z cukierni! Chętnie bym go zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jadłam nigdy lodowego tortu! A wygląda obłędnie, te warstwy.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten torcik to prawdziwa tęsknota za latem

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje kolory, moje smaki, zabieram w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... poezja :) Idealny, lekki, delikatny :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Trochę lata w środku zimy:) To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały tort! Fajny bo na zimno i taki letni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja niestety jestem niezadowolona, fakt wygląda przepięknie,ale ilość zelatyny zabiła smak owoców, dałam dokładnie tyle ile jest w przepisie. Wszystkim,którzy planują je robić, polecam dać mniej,albo zastąpić galaretką, będzie dłużej tężeć,ale nie będzie tego posmaku. Szkoda tylko,że zrobiłam je na urodziny i trochę wstyd było podawać

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...