15.02.2016

Cytrynowiec






             Świetne ciasto idealne do kawki, na przyjęcie urodzinowe czy święta. Łączy w sobie wiele smaków delikatny biszkopt, kwaskowaty krem budyniowy, delikatną śmietankę i na koniec odrobina czekolady. W cieście jest dużo warstw ale ciasto nie jest ciężkie ani zamulające. Jest lekkie, przyjemne i bardzo smaczne.



Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody 

Krem cytrynowy:
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 żółtka 
  • 3 cytryny 
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 

Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Dodatkowo:
  • około 150 g herbatników  
  • puszka ananasów 

 Foremka: 36x24 cm, wyłożona pergaminem


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź, oderwij pergamin i przewróć na druga stronę.
           Krem cytrynowy: (budyń można przygotować dzień wcześniej) Wyciśnij sok z cytryny i uzupełnij wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do garnuszka wlej 125 ml wody, wsyp budynie, dodaj żółtka i mąki. Porządnie wymieszaj i wlej do gotującego się soku. Ugotuj budyń. Przykryj i przestudź do temp. pokojowej. Dobrze jest jak budyń i masło mają zbliżoną temp. w przeciwnym razie masa może się zważyć. Po przestudzeniu rozetrzyj masło i dodawaj po jednej łyżce budyniu (ja zawsze na koniec miksuje kremy budyniowe przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Przez co są gładsze). Krem budyniowy wyłóż na wcześniej przygotowany biszkopt. A na kremie ułóż drobno pokrojonego ananasa.
          Masa śmietankowa:  Żelatynę zalej małą ilością wody i odstaw do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzej i rozpuść. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier i lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksuj jeszcze raz i wyłóż na masę cytrynową. Na wierzchu ułóż herbatniki.
          Polewa: do małej miski włóż połamaną czekoladę, sól, cukier i mleko. Rozpuść w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu polej równomiernie herbatniki. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.






Źródło: książka ''100 nowych ciast siostry Anastazji''



12 komentarzy:

  1. Ojoj porywam przepis. Cudne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowiec to jedyny deser, w którym tolerujemy cytrusy :P
    Ciekawe jak smakuje to Twoje cudo bo wygląda jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciasto, wygląda na bardzo lekkie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię cytrynowego smaku, ale ten tutaj kawałek ciacha mnie woła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jakże on się cudownie prezentuje! :)
    mm.. zjadłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne zdjęcia! Ciasto prezentuje się wyśmienicie. Porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak lekko i delikatnie! Oj zjadłabym takiego ciasta z wielką chęcią :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny cytrynowiec, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...