02.02.2016

Fritelle di riso - pączki ryżowe




           Fritelle di riso - włoskie pączki ryżowe przygotowywane są 19 marca  na obchody Św.Józefa. Ja, nie czekam do marca i zapraszam was na nie dzisiaj :D Ryż jest długo gotowany dzięki czemu jest kremowy a pączki delikatne i puszyste. Łatwe i bardzo proste w przygotowaniu :D




Składniki:
  • 1L mleka 
  • 150 g ryżu originario*
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • skórka z cytryny 
  • 2 łyżki rumu albo wódki 
  • 10 łyżek mąki 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia 

           Dzień wcześniej: ryż zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz temp. i delikatnie gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Przykryj folią i odstaw do przestudzenia. Następnie włóż do lodówki.
            Do ryżu dodaj żółtka, cukier, skórkę, rum i mąkę. Wymieszaj a następnie połącz z białkami ubitymi na sztywno. Rozgrzej ojej (zrób test z chlebem), nałóż porcję ciasta na łyżkę a drugą delikatnie zsuń do oleju. Smaż około 5 minut na ładny złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.






 * Ryż originario jest bardzo popularny we włoskiej kuchni. Bez problemu możemy go kupić w polskich sklepach np. Alma, Piotr i Paweł itp. Cena za 1 kg to 12 zł. Jeśli nie możesz go znaleźć to zastąp go ryżem do suchsi.



16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia obłędne! Pomysł ciekawy, zapisuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne :) Skosztowałabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetny pomysł, ciekawe jak smakują ale obstawiam że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesują ce pączki :D Zjadłybyśmy je zamiast tych naszych tradycyjnych ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę jakie światowe wypieki u Ciebie! O takich pączusiach nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow wyglądają smakowicie o takich jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mają ciekawy wygląd, myślałam, że to kalafiorki w cieście ;) Ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też jestem bardzo ciekawa tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają intrygująco. Chętnie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają na mega delikatne a takie ryżowe to fajna alternatywa do klasycznych :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawe te pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne te niebieskie kubeczki i talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...