27.02.2016

Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym






           Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym mam nadzieje że skradnie wasze podniebienia tak jak nam skradł :D Rewelacyjny krem przygotowany z kaszy manny wczesnej ugotowanej w mleku kokosowym z dodatkiem białej czekolady. Po zblendowaniu masy w ogóle nie czuć że jest to kasza manna. Dlatego proszę mi tu nie kręcić nosem że nie lubię kaszy manny, że to trauma z dzieciństwa ;D Masa jest gładka, kremowa, bardzo maślana i czuć w niej lekką nutkę kokosa. Dla przełamania smaku i dodania odrobiny kwaskowatości wykorzystałam mus truskawkowy. I to był dobry wybór :D Mniam, polecam.




Składniki: 

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody 

Krem z kaszy manny:
  • 500 ml mleka kokosowego 
  • 7 łyżek kaszy manny 
  • 100 g białej czekolady 
  • 150 g mała temp. pokojowa 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 

Mus truskawkowy:
  • 500 g mrożonych truskawek 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2 truskawkowe galaretki 


Tortownica 24 cm


         Biszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź i oderwij pergamin.
         Krem: 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałego wsyp kasze mannę, wymieszaj i wlej do  gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać (uważaj tylko żeby nie przypalić!). Zdejm z ognia i włóż połamaną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i przestudź w temp. pokojowej. Następnie zblenduj kaszę mannę. Masa będzie gładka i kremowa. Rozetrzyj masło z cukrem, cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce kaszy manny. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na biszkopt, wyrównaj i włóż do lodówki.
       Mus truskawkowy: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i podgrzej mieszając. Włóż truskawki i gotuj aż zmiękną. Następnie zblenduj na puree. Wsyp galaretki i budynie mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Przestudź. Gdy masa zacznie tężeć wylej ją na krem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.






13 komentarzy:

  1. Kupiłaś mnie tym kremem :D A tort wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Każda warstwa kusi niemiłosiernie :D Torcik jest niezwykle elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten deser musiał smakować latem :) Boski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra, nie będę kręcić nosem :P Wierzę na słowo i porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ola wygląda to bosko! Ja robiłam z kaszy jaglanej z konfiturą truskawkową i goście zjedli szybciutko, tak smakowało. Teraz spróbuję z kaszą manną z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały tort :) Bardzo lubię słodkości z kaszą manną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł! Jeszcze nigdy nie robiłam kremu z kaszy manny do tortu;) Muszę kiedyś go przygotować;D

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być poezja smaków! Kocham ciasta z manną ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. ja dla odmiany zawsze bardzo lubiłam kaszę manną :) świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis na tort. Ciekawa masa z kaszy i ten mus... pychota, która pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...