05.03.2016

Babka marchewkowa






            Co ja mogę napisać - jest pyszna! Wilgotna, takie lubię najbardziej. Ma piękny, bardzo pozytywny pomarańczowy kolor. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu. W smaku trochę przypomina ciasto marchewkowe tylko tutaj do tej babki nie dodajemy przypraw korzennych ani orzechów. Chyba że ktoś ma na to ochotę :D Polecam!



Składniki: 
  • 250 g świeżej, obranej marchewki 
  • 230 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 jajka 
  • 200 ml oleju 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • skórka z pomarańczy 

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • sok z pomarańczy 


Foremka do babki


             W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i skórkę z pomarańczy.  Marchewkę zetrzyj na tarce albo zmiksuj. Następnie zblenduj ją jak najdrobniej. Do miski włóż jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijaj na średnich obrotach przez  3-5 minut do rozpuszczenia cukru. Dodaj marchewkę, mąkę i wymieszaj. Przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka przez 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu wyjmij z foremki i połóż na kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Cukier puder wsyp do miseczki, cały czas mieszając dodawaj pomalutku sok z pomarańczy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej babkę i dowolnie udekoruj.





 Źródło

17 komentarzy:

  1. Ma piękny kolor!
    Jestem pewna, że smakowała obłędnie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę taką zrobić na święta, wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak już wspomniałam babki uwielbiam więc napewno bym ja spałaszowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Lubię marchewkowe ciasta. Ale takiej babki to jeszcze nie widziałam. Ekstra. Z chęcią poprosiłabym o kawałeczek na spróbowanie, ale w ciemno wiem, że na pewno by mi zasmakowała. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne zdjęcie:))) a babka pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść babki marchewkowej. Wspaniały pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo świąteczny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowej jeszcze nie próbowałam :) Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wilgotna babka? Zbawienie dla mnie! I jeszcze marchewkowa? Chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie! A czemu by nie połączyć obu świąt i wziąć nieco z ciasta marchewkowego i piaskowej babki :) Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka wygląda smakowicie! Też mam zamiar zrobić ciasto marchewkowe na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...