09.03.2016

Mazurek kawowy bez pieczenia






          Święta się zbliżają pora pomyśleć o mazurkach. Można przygotować takiego bez pieczenia na spodzie ciasteczkowym. Może nie jest to klasyczny spód mazurka ale na pewno równe dobry, kruchy i zdecydowanie szybszy w przygotowaniu. Nadzienie jest kremowo-śmietankowe z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Jako wykończenie proponuje pokruszone beziki. 



Składniki: 
  • 200 g herbatników 
  • 1 łyżka likieru amaretto (nie jest konieczny)
  • 150 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
  • 200 g białej czekolady 
  • 1 czubata łyżeczka kawy mielonej 
  • 180 ml śmietany kremówki 
  • 3-4 beziki do pokruszenia 


Dowolna foremka do tart prostokątna, kwadratowa albo okrągła max 21 cm.


            Herbatniki zmiel, dodaj masło i likier. Wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i dna foremki. Włóż do lodówki.  Śmietanę wlej do garnka, wsyp kawę i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Dodaj połamaną czekoladę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw pod przykryciem do przestudzenia, i zgęstnienia masy. Krem wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrusz wierzch bezikami.





13 komentarzy:

  1. Super wersja do zrobienia na szybko. Lubię mazurki, zwłaszcza w okolicach Wielkanocy sobie o nich przypominam. Wersja z herbatnikowym spodem jest super. Lubię ją nie tylko w przypadku mazurków. Kawy nie pijam, ale smak kawowy w słodyczach mi smakuje :) Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam mazurka ;) Tego to bym chciała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie coś bez jaj. Nie nadążam ich kupować, próbując wszystkich "ciekawych" przepisów na babki :) Mój mąż zżera wszystkie, nawet te nieudane.
    A Twoja tarta wygląda obłędnie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak ładnie, że nawet kawa nam niestraszna xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny mazurek :) Nigdy kawowego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie!;) Jakich herbatników użyłaś do zrobienia spodu?

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...