22.03.2016

Pieczona biała kiełbasa






            Biała kiełbasa niektóry bez niej nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych. Zapraszam was dzisiaj na wersję kiełbasy pieczonej z shallotkami, czosnkiem, ziołami i lekkim zadziorem w postaci musztardy i piwa. Do kiełbasy przedostają się te wszystkie pyszności i mięso nabiera jeszcze lepszego smaku.



Składniki: 
  • 6-8 białej, parzonej kiełbasy
  • 250 g cebuli shallotki (można np. kupić w lidlu) 
  • 300 ml piwa 
  • 1 czubata łyżka musztardy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • gałązka rozmarynu 
  • 3 gałązki tymianku (jeśli nie mamy świeżego rozmarynu i tymianku możemy wsypać po łyżeczce suszonego).


            Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż na kiełbasie. Dodaj zioła i zgniecione ząbki czosnku. Piwo wymieszaj z musztardą i polej nią kiełbasę. Piecz 30-40 minut w 200*C.





22 komentarze:

  1. taka kiełbasa musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam białą kiełbasę, niestety jest bardzo kaloryczna, ale uważam, że raz w roku to można :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za białą kiełbasą nie przepadam ale jeśli jest dobrze zrobiona jestem na tak

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się taka propozycja podania kiełbasy. U mnie w domu jest obowiązkowa na świątecznym śniadaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełbasa jest pyszna na święta idealna :D

      Usuń
  5. Przepis jak najbardziej na czasie. Wielkanoc się zbliża, także biała kiełbasa zagości na wielu polskich stołach. Zazwyczaj jadałam ją w wersji gotowanej lub smażonej. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Białą kiełbaskę jemy tylko na święta i koniecznie musi być taka prawdziwa, swojska :) W tedy jest przepyszna :D Super danie z niej zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wgląda- idealnie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis na kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pięknie to wygląda:) Mimo, że nie lubię białej kiełbasy to wzroku nie mogę oderwać:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie jestem kiełbasiarą ale raz w roku się skuszę :D

      Usuń
  10. Mniam! Aż zgłodniałam od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...