02.03.2016

Babka poznańska






                   Babka, którą spotkacie w prawie każdej cukierni w Wielkopolsce. Jest bardzo puszysta, mięciutka i ładnie pachnie cytrusami. Charakteryzuje się też tym że jest w niej połączenie dwóch mąk zwykła pszenna i ziemniaczana. Pieczona koniecznie w podłużnej foremce z dodatkiem skórki cytrynowej i soku. Chociaż niektóre cukiernie dodają aromat, ja raczej stawiam na naturalny. Oprószona cukrem pudrem. Polecam nie tylko na święta, ale też bez okazjonalnie do kawki czy herbatki.




Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 160 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • cytryna 
  • cukier puder do oprószenia 


foremka keksówka 30 x 11 cm, wyłożona pergaminem


               W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomału, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i po łyżce wsypuj mąki. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i ciepłe masło. Na sam koniec dodaj skórkę startą z cytryny i około 2 łyżki soku. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka około 35-40 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.







20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię babki w każdej postaci jeszcze jak są mokre pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta! idealne do filizanki kawy lub herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna! Zbieram teraz jak najwięcej przepisów na babki, bo zbliżają się święta Wielkanocne, a ja wtedy często właśnie na rożne babki się decyduję. Babki poznańskiej nie robiłam nigdy. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho, wygląda na bardzo lekkie i puszyste :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś o niej rozmawiałyśmy :) Nabrałyśmy apetyt na taką babkę i co najważniejsze o smaku cytrynowym gdzie nam to się rzadko zdarza :P Na święta tato zawsze kupuje taką w piekarni w formie baranka i zajączka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje :) U mnie dziś babka drożdżowa :))) Czuć, że święta coraz bliżej :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jestem fanką babek, ale na święta zawsze jakąś trzeba zrobić :)
    Piękna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadamy za babkami, upiekę ją na pewno :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie i puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho- cód malina, a zdjęcia obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie;) Smakuje na pewno równie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak wiosennie się zrobiło za sprawą babki i jej aranżacji. Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna babka, zapachniało mi wiosną i świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna, pachnąca ,piękny kolor-na pewno zagości u mnie na święta -dziękuję za przepis :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  15. Pachniała pewnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...