Przejdź do głównej zawartości

Babka poznańska






                   Babka, którą spotkacie w prawie każdej cukierni w Wielkopolsce. Jest bardzo puszysta, mięciutka i ładnie pachnie cytrusami. Charakteryzuje się też tym że jest w niej połączenie dwóch mąk zwykła pszenna i ziemniaczana. Pieczona koniecznie w podłużnej foremce z dodatkiem skórki cytrynowej i soku. Chociaż niektóre cukiernie dodają aromat, ja raczej stawiam na naturalny. Oprószona cukrem pudrem. Polecam nie tylko na święta, ale też bez okazjonalnie do kawki czy herbatki.




Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 160 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • cytryna 
  • cukier puder do oprószenia 


foremka keksówka 30 x 11 cm, wyłożona pergaminem


               W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomału, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i po łyżce wsypuj mąki. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i ciepłe masło. Na sam koniec dodaj skórkę startą z cytryny i około 2 łyżki soku. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka około 35-40 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.







Komentarze

  1. Bardzo lubię babki w każdej postaci jeszcze jak są mokre pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta! idealne do filizanki kawy lub herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna! Zbieram teraz jak najwięcej przepisów na babki, bo zbliżają się święta Wielkanocne, a ja wtedy często właśnie na rożne babki się decyduję. Babki poznańskiej nie robiłam nigdy. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho, wygląda na bardzo lekkie i puszyste :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś o niej rozmawiałyśmy :) Nabrałyśmy apetyt na taką babkę i co najważniejsze o smaku cytrynowym gdzie nam to się rzadko zdarza :P Na święta tato zawsze kupuje taką w piekarni w formie baranka i zajączka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje :) U mnie dziś babka drożdżowa :))) Czuć, że święta coraz bliżej :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jestem fanką babek, ale na święta zawsze jakąś trzeba zrobić :)
    Piękna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadamy za babkami, upiekę ją na pewno :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie i puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho- cód malina, a zdjęcia obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie;) Smakuje na pewno równie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak wiosennie się zrobiło za sprawą babki i jej aranżacji. Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna babka, zapachniało mi wiosną i świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna, pachnąca ,piękny kolor-na pewno zagości u mnie na święta -dziękuję za przepis :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  15. Pachniała pewnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz