21.03.2016

Mazurek owsiany






      Mazurek owsiany przygotowany w 100% z płatków bez dodatku mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione bakalie.



 Składniki:
  • 250 g płatków owsianych 
  • 4 jajka 
  • 170 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 40 g rozpuszczonego masła 
  • 200 g ulubionego dżemu (mój był domowy z tego przepisu)
  • płatki migdałowe do dekoracji 

Foremka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większa 


            Płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlej masło. Do masy jajecznej wsyp płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i  nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem i ułóż płatki migdałów.

 * Jeśli chcesz do ciasta dodać bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g płatków + 50/70 g bakali.





46 komentarzy:

  1. Piękny :) Prosi się o zrobienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji jeszcze nie robiłam, świetny! A od koszyczka nie mogę oderwać oczu :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę i ja go spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mazurek zazwyczaj był przeze mnie pomijany podczas świątecznych przygotowań, może w tym roku się uda

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne, idealne kawałeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam mazurków ale ten wygląda wprost przepięknie :) chyba się jednak złamię ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam nawet po sezonie świątecznym będzie idealny do kawki :D

      Usuń
  7. Mój tata ostatnio przeżywa wielką fascynację owsiankami i jak przez całe moje życie patrzył na mnie z ukosa jak je jadłam tak teraz sam nakupuje różnorakie płatki owsiane. Pewnie bym mu trafiła w gust, gdybym na Wielkanoc zmalowała takiego mazurka :D Piękny i niezwykle apetyczny :) A jak kusząco udekorowany! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tacie na pewno będzie smakować :D

      Usuń
  8. Zdrowsza wersja? *,* Mniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zdrowsza to nie wiem? Trochę cukru w nim siedzi :D

      Usuń
  9. Rewelacyjny! Muszę go zrobić :) <3

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Takiej jeszcze nie widziałam nigdzie. Wygląda bardzo smacznie i w jakiej fajnej blaszce podany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet owsiany? Chyba ten przemawia do mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, właśnie takiego mazurka szukałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się taka wersja mazurka;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O ja! Owsiany mazurek nie przesadnie słodki to dla nas byłoby coś :D A do tego banalnie prosty i efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny pomysł na zdrową wersję świątecznego wypieku! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że ci się podoba :D

      Usuń
  16. Zawsze trochę zdrowia przy tej niezdrowej słodkości

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie próbowałam jeszcze takiego mazurka, a brzmi to bardzo ciekawie. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...