15.03.2016

Jajka faszerowane szynką szwarcwaldzką






           Lubicie nadziewać jajka na Wielkanoc?  Ja, bardzo :D Tym razem zamiast użyć zwykłej szynki  wykorzystałam szynkę szwarcwaldzką, która jest wędzona, ma wyśmienity i niepowtarzalny smak. Jajka wyszły rewelacyjnie i na pewno trafią na nasz świąteczny stół :D 



Składniki: 
  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 średniej cebuli 
  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • 1 łyżka majonezu 
  • pieprz 
  • ew. drobno pokrojona pietruszka 


          Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka do miseczki. Dodaj majonez, drobno pokrojoną szynkę, cebulę, sporą szczyptę pieprzu i jeśli chcesz to drobno pokrojoną pietruszkę. Porządnie wymieszaj. Nadzieniem napełniaj białka jaj i układaj na półmisku.






14 komentarzy:

  1. Kocham smak i zapach szynki szwardzwaldzkiej. Niedawno ją nawet jadłam, baaa... delektowałam się nią. Sądzę, że nadałaby jajkom faszerowanym wspaniały, wykwintny posmak :) Jestem jak najbardziej za! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbieram przepisy z faszerowanymi jajkami. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota! Kocham tą szynkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kąski kojarzą nam się z obiadkiem Wielkanocnym u babci :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię faszerowane jaja. W zależności od nadzienia za każdym razem mają inny smak. Najczęściej robię takie z tuńczykiem lub łososiem, ale takie z szynką świetnie się zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię jajka faszerowane i przygotowuję nie tylko od święta :) oczywiście nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek i mam zamiar przygotować jajka :) z szynką nie próbowałam, a wyglądają bardzo zachęcająco :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie lubię nadziewać, ale jak ktoś nadzieje to zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne jajeczka do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super jajka :) Ciekawy farsz wymyśliłaś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko kiedy przystawki potrafią mnie zaskoczyć. Jednak te jajeczka zrobiły na mnie duże wrażenie jak i na zaproszonych gościach. Stwierdzili, że od chwili ich spróbowania zaprzestają robienia tradycyjnie faszerowanych jajek lub jaj w majonezie.
    Jajusy przepyszne! I zachwyty nad nimi były równie przyjemne jak ich smak.
    Przepis lekko zmodyfikowalam dodając do smażonej cebuli pieczarki oraz szynkę szwardzwaldzka z dużą ilością pieprzu.
    To już drugi wypróbowany i zachwalany przepis, który wykorzystałam we własnej kuchni. Po trzecim, jeżeli okaże się równie trafiony w moje gusta - strona wyląduje w ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze mnie uskrzydlają i zachęcają do dalszej pracy :D Dziękuje :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...