10.03.2016

Mazurek z czekoladowym kajmakiem bez pieczenia







          Kolejny fantastyczny przepis na mazurka bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie z ostatnio moją ulubioną prażynkową czekoladą, która dodaje większej chrupkości. Jako nadzienie posłużył mi czekoladowy kajmak, który jest po prostu przepyszny :D Sama już nie wiem, który bardziej mi smakuje solony czy czekoladowy. Oba są przepyszne polecam spróbować :D Co do mazurka myślałam że będzie słodszy ale okazał się idealny w smaku. Polecam!



Składniki: 
  • 200 g herbatników 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g czekolady z prażynkami (ja użyłam z lidla) 
Nadzienie:
  • 400 g czekoladowego kajmaku użyłam Tego  
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji 
  • mały kawałek czekolady do starcia na wierzch 

Mała forma do tart kwadratowa, prostokątna albo okrągła max 21 cm



         Herbatniki zmiel dodaj rozpuszczone masło i czekoladę. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do lodówki na minimum 15 minut. Na przygotowany spód wyłóż kajmak, wyrównaj, posyp startą czekoladą i zrób dekoracje z czekoladowych jajeczek.




25 komentarzy:

  1. To że Ola dobrze i z pomysłem piecze(a właściwie tworzy) znakomite ciasta wszyscy już wiemy ale Ja jestem również pełen podziwu dla Jej zdjęć które sprawiają że te ciasta wyglądają wprost nieziemsko.
    p.s z względu na stan w którym znajduje się Ola domyślam się że kolejny przepis będzie z kajmakiem mocno słonym?.
    Tarta z panna cota i kajmakiem zrobiła furorę.
    Gorące pozdrowienia dla Ciebie Olu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! Forma nadaje super wyglądu :) Musiał być przepyszny w smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i kajmak. No i przepadłam. Toż to chyba najlepsze smaki świata. W dodatku placuszek bez pieczenia, szybki, piękny. Muszę go wypróbować :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z powyższym:) Uwielbiam Twoje zdjęcia Olu:)) Przepisy oczywiście też. Ale czyżbym dobrze zrozumiała aluzję?? Jeśli tak to gratulacje kochana!!! :) Pozdrawiam ciepło Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :D Hi, hi tak w czerwcu na świecie pojawi się nasz drugi synuś :D

      Usuń
    2. Omg!!! Gratuluję Słońce :DDDD Mazurek - jak zawsze u Ciebie - rewelacyjny :) Ściskam ciepło :)

      Usuń
  5. Z prazynkową czekoladą i bez pieczenia? Ciekawie to zrobiłaś. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialnie wygląda i do tego taki fajny, prosty przepis :) Jestem pod mega wrażeniem :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś mistrzynią mazurków :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny mazurek! W moim domu nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc, ale chyba muszę to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia, a do tego sam mazurek wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo! Jak on wygląda! Czekolada, kajmak.... to musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. piękny, cieszy oczy :) Na pewno genialnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie ozdobiony, raj dla czekoladoholika :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę szybko uciekać stąd, bo zaraz zacznę oblizywać ekran! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudny- muszę go mieć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały! Muszę zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...