Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kurkami, suszonymi pomidorkami i serkiem mascarpone







       Ja, coś tak często ostatnio się zakochuje :D Tym razem padło na wytrawną tartę z moimi kochanymi kurkami (mały zapasik w zamrażarce musi być :) do nich dodałam suszone pomidory, cebulkę, pietruszkę, sery ach!!! Zapach podczas pieczenia jest zniewalający i bardzo kuszący. Nawet nie miałam ochoty na zdjęcia, miałam ochotę  od razu spałaszować całą :D Jeśli nie lubicie kurek, albo ich nie macie fantastycznie będzie tu pasować szpinak. Tak czy tak obie wersje będą wam smakować :D Mniammmm



Składniki: 

Kruchy spód:
  • 240 g mąki krupczatki 
  • 150 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 3 jajka 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 g suszonych pomidorów 
  • 100 g kurek *
  • 1 mała cebula 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 czubata łyżka drobno pokrojonej pietruszki albo bazylii 
  • sól i pieprz 

Foremka do tart 24-26 cm, obciążenie do pieczenia np. groch, fasola, ryż, orzechy


       Spód: Mąkę wysyp na stolnice, dodaj sól i masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj, pokrój i na koniec dodaj jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk). Rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu do pieczenia do wielkości foremki. Przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów.  Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180*C. Wyjmij blaszkę, przykryj pergaminem i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut, następnie wymnij, usuń pergamin i włóż z powrotem  na 15 minut. 
       Nadzienie: Jajka wymieszaj porządnie z serkiem mascarpone.Dodaj drobno pokrojoną cebule, pomidorki, kurki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w średnią kostkę mozzarelle. Farsz przełóż na podpieczony spód i piecz 25 minut (wierzch po dotknięciu palcem musi być ścięty a nie płynny).

* Świeże kurki powinny być wyczyszczone i podgotowane. W sezonie można użyć świeżych a poza mrożonych.





Komentarze

  1. Wygląda super a pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
    Ah te kurki... może kiedyś będzie nam dane ich spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fantastyczna tarta. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki...suszone pomidory...więcej już nie musisz pisać! Biorę całą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda, uwielbiam takie tarty na słono!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaku ;) pieknie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zazdroszczę Ci takiego zapasiku kurek w zamrażarce :D Ja do mojej ostatniej tarty też pierwsza myśl to były kurki, no ale nigdzie ich nie dostałam, a zapasiku brak :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dziwię Ci się, że często się zakochujesz, bo cuda tworzysz! Kocham tarty na wytrawnie, a kurki...pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada fantastycznie! Składniki dobrane idealnie, moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. ona musi wymiatać.. dla mnie bomba.. wow <3

    OdpowiedzUsuń
  10. OMG! Idealne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niezwykle! Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowita! Podobną ostatnio robiłam z grzybami. Choć następnym razem spróbuję z dodatkiem mascarone...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz