30.06.2013

Placek z porzeczkami i bezą




Śmietankowe, wilgotne, kwaskowate ciasto przykryte chrupiącą bezą. Jest pyszne polecam!


Składniki: 

  • 125 g masła temp. pokojowa 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej 
  • 100 g cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 3 żółtka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
  • 5 białek 
  • 200 g cukru 
 
      Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy na przemian jajka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy kremówkę. Masy nie ucieramy zbyt długo, wystarczy, że wymieszamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto, równomiernie rozkładamy porzeczki i pieczemy 30 minut w 200*C. Przed końcem pieczenia ubijamy białka pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ciasto wyjmujemy, zmniejszamy temp. do 170*C. Na podpieczony placek wykładamy piane z białek wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.



27.06.2013

Nalewka truskawkowa






    Spieszę do Was z przepisem na nalewkę z truskawkami. Sezon na truskawki niedługo się skończy więc warto ją przygotować. Nalewka ma przyjemny truskawkowo-waniliowy smak i zapach. Do przygotowania nalewki potrzeby nam będzie słój albo butelka o szerokiej szyjce i pojemności mniej więcej 1,5 l. Do butelki wkładamy 400g truskawek umytych i pozbawionych szypułek. Większe truskawki przekrawamy na pół. Wkładamy dwie laski wanilii, wsypujemy 200 g cukru a całość zalewamy białym rumem 700 ml. Nalewkę przez dwa tygodnie raz dziennie wstrząsamy. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie przecedzamy przez sito albo gazę. Przelewamy do butelki albo karafki. Gotowe! Nalewkę można już pić, ale ja proponuję odłożyć ją i niech poczeka na smutne jesienne dni albo mroźne wieczory. Im dłużej postoi tym jest smaczniejsza.





Dwa tygodnie minęły, najwyższa pora przecedzić nalewkę i przelać ją do butelek.
Prawda, że piękny ma kolor? :D








Relacja z warsztatów "Wieprzowina Regionalna"





18 czerwca w Poznaniu w studiu producenta kuchni Zajc odbyły się warsztaty " Wieprzowina regionalna doceń smak tradycji". Warsztaty poprowadził Adam Michalski – były szef kuchni Hotelu Victoria Intercontinental. Celem kampanij jest zwiększenie świadomości konsumentów i przybliżenie wartości kulinarnych mięsa pochodzącego z tradycyjnych ras świń.

Do rodzimych ras świń należą:
Złotnicka Biała: To świnka o jasnym umaszczeniu, szybko rośnie a jej mięso jest najlepszej jakości, które wykorzystywane jest do produkcji szynek długo dojrzewających.
Złotnicka Pstra:  Świnka posiada bardzo charakterystyczne umaszczenie biała z czarnymi plamkami. W Poznaniu mięso od tej świnki można kupić w Auchanie. Na opakowaniu należy szukać znaczka z obrazkiem biało-czarnej świni. Ich mięso wykorzystywane jest do wyrobów wędliniarskich o najwyższej jakości.
Rasa Puławska: Najstarsza rasa w Polsce. Mięso najwyższej jakości, które nawet po obróbce termicznej nie traci na soczystości i walorach smakowych.
Musze jeszcze podkreślić, że gdyby nie determinacja naukowców i ich zaangażowanie nie mogli byśmy dzisiaj rozkoszować się smakiem tego mięsa.

Na wykładzie została również poruszona kwestia temperatury. Największym błędem jakim popełniamy w domu jest zbyt długie pieczenie i pieczemy mięso w za wysokiej temperaturze. Co powoduje, że wycieka z niego cały tłuszcz i woda przez co mięso staje się suche.

Stopnie wysmażania mięsa

ok. 42°C: Blue – na zewnątrz obsmażone w środku surowe
45°C : RARE – krwiste 
50°C: Medium Rare
55°C  MEDIUM – średnio wysmażoneok.
60°C: Medium Well
62°C: całkowita denaturacja białek
65°C WELL DONE – dobrze wysmażone, różowe
70-78°C: VERY WELL DONE – bardzo dobrze wysmażone
82°C – temperatura graniczna, powyżej której następuje gwałtowny rozpad tkanki tłuszczowej, czyli wytapia się tłuszcz.
85°C – temperatura „mrugania” rosołu

Temperatura pieczenia

140*C najlepsza temperatura do pieczenia mięs
160*C kaczka, gęś
180*C cukiernictwo
200*C piekarnictwo 


 Po wykładzie przeszliśmy do kuchni gdzie Pan Adam przygotował dla nas kilka rodzai mięsa i różne sposoby na jego przygotowanie. W ręku szef kuchni trzyma polędwiczki zapakowane próżniowo, pieczone w 62°C przez 30 minut.


 Przygotowane zostały metoda SOUS-VIDE. Metoda ta polega na zamknięciu mięsa w hermetycznym opakowaniu i wyssaniu całego powietrza.



Żeberka były pieczone kilka godzin w niskiej temperaturze. Jak każde mięso po wyjęciu z piekarnika powinno chwile odpocząć aby zakończyło proces gotowania.


Mięso było niesamowite. Mięciutkie i niezwykle soczyste. Ja nie jestem wielką fanką żeberek, ale te będą mi się śnic po nocach. Jak można zaobserwować na zdjęciu na żeberkach pozostał niewytopiony tłuszcz i to właśnie dzięki niemu mięso nie smakowało jak suche trociny tylko rozpływało się w buzi.




Do piekarnika ląduje łopatka i szynka. Będą pieczone w 140°C około 80 minut.




Proszę zobaczcie jaka jest soczysta. Zamiast żucia plasterki rozpływają się w buzi.






  Karkówka pieczona była w 140°C do momentu aż temperatura w środku mięsa osiągnie 75°C. Wilgotność w piekarniku 40%



Patrycja z bloga "Dietetyka w praktyce" usmażyła dla nas kotlety schabowe i z karkówki. Dla porównania mieliśmy mięso z dobrego chowu i z chowu przemysłowego. Kotlety zostały w identyczny sposób przyrządzone. Po włożeniu kawałka kotleta ze świni przemysłowej żułam je jak gumę nie można było tego ujeść. Te od świń z dobrego chowu rozpływały się w buzi. Ugryzłam dwa razy i mięsa nie było w buzi.



Polecam Wam w domu zrobić podobny eksperyment. Kupić kawałek mięsa  przemysłowego i tego dobrego np. w Auchanie gdzie sprzedawane jest mięso od świni pstrej. Poczujecie różnice zapewniam Was. Aha i Pan Adam zakazał nam podlewania kotletów schabowych wodą. To tylko sprawia, że przesuszamy mięso!




Polędwiczki grillowane po 2 minuty z każdej strony. Operatorem grilla byłam ja :D


  Schab pieczony 5 minut w 210°C, potem 15 minut przy wyłączonym piekarniku i kolejne 5 minut w 85°C:





 Na zakończenie spotkania Pana Adam przygotował dla nas polędwiczki z sosem  borowikowym i żubrówką.To danie chyba  najbardziej wszystkim smakowało.







Podsumowując warsztaty stwierdzam, że warto było na nie pojechać i uświadomić sobie jakie błędy popełniałam przy pieczeniu mięsa. Dlaczego nie przepadałam za kotletem schabowym i ogólnie za mięsem. Teraz to się zmieniło! Mięso kupuje bardziej świadomie bo wiem, że zjem smacznie.
Ja już poczułam różnicę teraz chce choć jedną osobę namówić do kupowania dobrego mięsa. Rozejrzyjcie się za gospodarzem, który sprzedaje mięso od dobrze traktowanej świni. W sklepie wybierajcie mięso nie to różowe tylko te z przerostami. Jeśli na tace z mięsem zauważycie wyciek to sięgnijcie rękę w kierunku właśnie tej tacki. Wyciek świadczy o tym, że mięso nie było naszpikowane środkami, które zatrzymują w nim wody.
Więcej informacji znajdziecie na stronie organizatora.
Pozdrawiam serdecznie
Ola

25.06.2013

Tarta z brokułami i karczochami





    Uwielbiam tarty na słodko i na słono. Szybko można je przygotować, świetnie smakują i zachwycają swoim wyglądem. Te na słono zdecydowanie preferuje na cieście kruchym jakoś ciasto francuskie mi nie pasuje do tego typu wypieków. Co mogę powiedzieć o tej tarcie jest pyszna! Uwielbiam brokuły, karczochy i ser. Połączenie tych składników sprawiło, że miałam smaczny obiad.



Składniki: 


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g masła 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczka soli 

Nadzienie:
  • 500 g brokułów
  • około 230 g  karczochów w zalewie ziołowej 
  • 3 jajka 
  • 200 ml kremówki 
  • 100 g dowolnego sera np. grana padano, parmezan, gołda 
  • 2 łyżki serka almette o smaku ziołowym 
  • porządna szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej


     Z podanych składników  zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15-30 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odsączamy na sicie.
Karczochy wyjmujemy z zalewy. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, ścieramy 50 g sera a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa, mieszamy chwile.
    Ciasto wyjmujemy i wałkujemy najlepiej miedzy dwoma arkuszami papieru. Przekładamy na natłuszczoną formę do tart o wymiarze 24 cm. Ciasto wyrównujemy, dociskamy do brzegów, wykładamy pergaminem, na który następnie wsypujemy fasolę albo groch. Pieczemy 10 minut w 180*C.  Po wyjęciu z piekarnika usuwamy fasolę i układamy brokuły, karczochy, polewamy sosem jajeczno-śmietankowym i posypujemy pozostałym, startym serem. Pieczemy 30 minut w 200*C.





23.06.2013

Szybki placek z truskawkami i agrestem






      Jako mama małego szkraba bardzo sobie cenie szybkie, proste i smaczne przepisy. A przepis na to ciasto właśnie takie jest. Trudu przy nim niewiele a ciasto smakuje fantastyczne. Nie jest ani za suche ani za wilgotne takie w sam raz. W smaku trochę przypomina drożdżowe a jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam osobą, które tak jak ja chcą zjeść smacznie a nie zawszę mają czas.



Składniki: 

  • 400 g mąki (przesianej)
  • 200 g twarogu 
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek oleju 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka:
  • 200 g mąki 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 150 g cukru 
  • 150 g masła temp. pokojowa 
  • około 300-400 g miksu agrest i truskawka


     Wszystkie składniki na ciasto  wkładamy do miski i chwilę miksujemy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy 33x22cm. Układamy owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu można polać lukrem.


* Do ciasta można dodać dowolne owoce
* Mielone migdały możemy zastąpić: płatkami owsianymi, herbatnikami albo mąką





18.06.2013

Kantyczka





           Wieki nie piekłam tego ciasta. Przypomniałam sobie o nim przeglądając stare gazety. Jak je zobaczyłam tak od razu stwierdziłam, że muszę je upiec. W oryginalnym przepisie do Kantyczki dodaje się konfiturę ja jej nie miałam i wykorzystałam świeże truskawki. Tak, tak już słyszę te narzekania, że znowu truskawki, ale do tego ciasta można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, agrest, czereśnie, śliwki co kto lubi :D Ciasto w smaku przypomina babkę, należy raczej do ciast suchych choć owoce nadają trochę wilgoci. Jest smaczne i pysznie smakuje z popołudniową kawka albo herbatką. 



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 300 g masła temp. pokojowa
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jaj temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki maku 
  • 2 łyżki kakao 
  • około 240 g okrągłych biszkoptów 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • słoiczek konfitury albo świeże owoce
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka 


           Mąkę przesiewamy, odkładamy dwie łyżki a resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, jak masło jest miękkie wystarczy chwile ucierać do połączenia, dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę chwilę mieszamy ( nie ma potrzeby długiego ucierania). Ubijamy na sztywno pianę z białek ( piana najlepiej się ubija jak białka maja temp. pokojową i nie ma potrzeby dodawania szczypty soli i uważajmy również aby do białek nie dostało się żółtko). Gdy piana będzie już ubita dodajemy łyżkę do masy, mieszamy do połączenia składników. Następnie wkładamy już całą pianę, delikatnie mieszamy do połączenia. Potrzebne nam będą trzy miski. Ciasto dzielimy na trzy mniej więcej równe części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao do trzeciej mak. Tortownice o wymiarach 24 cm albo niewielką prostokątna blaszkę wykładamy pergaminem, smarujemy tłuszczem i wkładamy po kolejni. Najpierw ciemne ciasto, biszkopty, konfiturę, ciasto z makiem, biszkopty i na koniec jasne ciasto. Pieczemy aż wierzch się zarumieni około 40 minut w temp. 180*C.
Studzimy. Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. Dodatkowo można zrobić dekoracje ze świeżych owoców.






17.06.2013

Żeberka duszone w piwie




  Żeberka z cebulą duszone w piwie. Soczyste kawałki mięsa przygotowane na męski wieczór.


Składniki: 

  • 1-1,5 kg żeberek 
  • 500 g cebuli
  • 500 ml jasnego piwa 
  • 2 ziarna angielskiego ziela
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • goździk 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • sól i pieprz 
  • mąka 
  • olej do smażenia 


     Żeberka myjemy i kroimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy mąka. Żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy zmiażdżone ziele angielskie, goździk, majeranek, kminek, rozmaryn. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka, przykrywamy cebulą i zalewamy piwem. Przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180*C.






14.06.2013

Kilimandżaro truskawkowe






      Kiedyś, kiedyś pewna firma wprowadziła na rynek ciasta w proszku Kopiec kreta i Kilimandżaro. Niestety kilimandżaro wycofali z produkcji a szkoda bo było naprawdę bardzo dobre. W sumie to było jedyne ciasto w proszku, które kupowałam raczej stronie od takich. Tamto było z brzoskwiniami ja zapraszam na wersje z truskawkami. Bardzo fajny przepis na ciasto czekoladowe, które jest mięciutkie, puszyste i zawsze się udaje ( nie pamiętam, ale jest to chyba przepis Nigelli). Masa powstała na bazie kompotu truskawkowego, galaretek i bitej śmietany. Fantastyczna masa, polecam. Całość oprócz tego, że świetnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje. 



Składniki:


Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej 
  • 200 g cukru 
  • 50 g kakao 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka 
  • 150 ml kwaśnej śmietany 
  • 175 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 125 ml oleju 
  • 300 ml zimnej wody

Nadzienie:
  • 500 g truskawek 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3 galaretki truskawkowe 
  • cukier puder do oprószenia
  • truskawki do dekoracji 
  • tortownica 24 cm


       Potrzebne nam będą trzy miski. Do pierwszej wsypujemy przesianą mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie mieszamy. W drugiej łączymy ze sobą jajka i śmietanę. W trzeciej olej, wodę i masło. Do trzeciej miski cały czas mieszając wsypujemy suche składniki, następnie jajka ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w temperaturze 180*C. Studzimy ( ciasto można upiec dzień wcześniej).
       Nadzienie: Truskawki przekładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z palinka i miksujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę galaretki mieszamy, następnie wkładamy całość ( chodzi o to żeby śmietana się nie zważyła). Masa musi porządnie zgęstnieć, nie może być lejąca. W przeciwnym razie kawałki ciasta mogą nam spłynąć!
       Mniej więcej na 3/4 wysokości przekrawamy ciasto (cienka część ciasta powinna mieć grubość 1,5-2 cm). Grubszą część przekładamy na paterę. Wykładamy masę pozostawiając od brzegu centymetrowy margines. Z masy tworzymy coś na kształt kopuły. Drugą cześć ciasta dzielimy na 12 trójkątów. Najlepiej przy pomocy noża przenosimy kawałki ciasta i układamy jeden obok drugiego. Oprószamy cukrem pudrem i przed podaniem na szczycie układamy pokrojone kawałki truskawek. Przechowujemy w lodówce.











12.06.2013

Ciasto z truskawkami, mango i kokosową kruszonką






     Jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi, szybko się robi i rewelacyjnie smakuje. Ma maślany smak, jest puszyste, mięciutkie, wilgotne a dodatek kokosowej kruszonki, mango i truskawek sprawia, że ciasto nabiera egzotycznego charakteru.



Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 250 ml słodkiej śmietany ( u mnie 30%)*
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
  • 100 g masła 
  • 100 g wiórków kokosowych *
  • 1/4 szklanki cukru 
  • około 150 g mango*
  • około 150 g truskawek *


      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową i pamiętajmy o przesianiu mąki. 
Jajka ubijamy na najniższych obrotach gdy już będą podbite wsypujemy pomalutku szklankę cukru i cukier waniliowy. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 21 cm. Na cieście układamy drobno pokrojone owoce. Podpiekamy 15 minut w 180*C.
       Kruszonka: Rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i wiórki. Chwilę mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy kruszonką. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.





* Mango można zastąpić brzoskwinią
* Zamiast mango i truskawek można użyć dowolnych owoców.
* Wiórki kokosowe można zamienić na siekane migdały
* Śmietanę kremówkę można zastąpić inną słodką śmietanką 


10.06.2013

Brownie z Oreo i serem






    Mam słabość do Brownie może dlatego, że uwielbiam czekoladę :D Brownie z Oreo i serem jest niewiarygodne takiego jeszcze nie jadłam. Ciasto nie jest zbite, jest wilgotne, bardzo mięciutkie i ma chrupiący wierzch.  Jeśli lubicie czekoladowe ciasta to polecam spróbować. 



Składniki:

  • 150 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 175 g ciastek oreo
  • 3 jajka 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 405 g sera śmietankowego
Foremka 22x26 cm

      Nadzienie z ciastek odkładamy a herbatniki mielimy. Ser mieszamy z nadzieniem ciastek i ekstraktem waniliowym. 
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, następnie pomalutku wsypujemy cukier. Gdy pod palcami nie będziemy czuć cukru możemy zacząć wlewać cienkim strumykiem masło. Wyłączamy mikser wsypujemy zmielone ciastka, kakao i sól delikatnie mieszamy. Na wyłożoną pergaminem blaszkę wlewamy 1/2 część ciasta, następnie ser i resztę ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.






08.06.2013

Tarta z truskawkami i kwaśną śmietaną





    Pamiętam jak byłam dzieckiem to moim ulubionym deserem w sezonie truskawkowym były truskawki z dodatkiem  kwaśnej śmietany.  Mniammm nie potrzebowałam nic więcej :D A dzisiaj proponuję wersję XXL dla całej rodziny, żeby każdy mógł delektować się tą pysznością. Śmietankowy, kruchy spód i masa truskawkowo-śmietankowa. I nie musimy odpalać piekarnika :D 


Składniki:


Spód:
  • 360 g wafelków śmietankowych
  • 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 

Nadzienie:
  • 550 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 350 - 400 g truskawek 
  • ew. truskawki do dekoracji 
  • forma do tart 24cm

     Wafelki  mielimy albo rozkruszamy w blenderze, mieszamy z masłem i wykładamy dno formy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
     Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku. Czekamy aż stężeje.Truskawki miksujemy na papkę. W misce mieszamy wszystkie składniki kwaśną śmietanę, truskawki i galaretkę. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa lekko zgęstnieje. Na wcześniej przygotowany spód wykładamy krem. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem można zrobić dekorację z pokruszonej bezy i truskawek.










05.06.2013

Expresowe ciasto z truskawkami






          Przeglądając stare zeszyty natknęłam się na szybki i prosty przepis na ciasto z owocami. Bardzo mi się spodobał.Oczywiście nie była bym sobą gdybym trochę nie namieszała po swojemu. I tak z przeciętnego ciasta powstało to właśnie cudo.







* Polewa: 100 g mlecznej czekolady rozpuściłam z 3 łyżkami mleka w kąpieli wodnej.
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
* Pamiętajmy o przesianiu mąki









03.06.2013

Kalafiorki w panierce





 Gdyby nie ich kaloryczność mogła bym je jeść codziennie :D Obowiązkowo z sosem czosnkowym!


Składniki: 

  • 1 średni kalafior 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • sól i pieprz 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

       Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, sporą szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Kalafiora panierujemy najpierw w jajku następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...