Przejdź do głównej zawartości

Sernik z wiśniami





    Niesamowity jest ten sernik! Bardzo wilgotny, bardzo delikatny i niesamowicie kremowy. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Kwaśne wiśnie świetnie kontrastują ze słodkim sernikiem i migdałowymi ciastkami amaretti. Przepyszny, polecam!


Składniki: 

  • 180 g masła ( temp. pokojowa) 
  • 180 g cukru 
  • 1 kg twarogu ( może być z wiaderka) 
  • 4 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z jednej cytryny 
  • około 300 g wiśni (umyte i wydrylowane)
  • około 10 sztuk ciasteczek amaretti
  • 1 łyżeczka mąki 


      Jeśli używamy twarogu należny go wcześniej dwa razy zmielić. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i ser. Nie ucieramy zbyt długo wystarczy wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i sok z cytryny. Masę przelewamy do formy keksówki wcześniej wyłożonej pergaminem. Na ser kładziemy wiśnie wymieszane z mąką i posypujemy pokruszonymi ciastkami. Wkładamy do piekarnika na 70-80 minut. Pieczemy w 180*C. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Jeśli ciastka zbyt mocno zaczną się przypiekać możemy przykryć ciasto folią. Ja tego nie zrobiłam i ciastka delikatnie zarumieniły się.






Komentarze

  1. Piękny! Uwielbiam takie kremowe serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz tym sernikiem :) Wspaniały, wygląda właśnie tak bardzo kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały :) wiśnie pięknie się w nim zatopiły! dawno nie jadłam pieczonego sernika!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do takiego sernika nie trzeba mnie dwa razy namawiać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak, rzeczywiście wygląda przepysznie, osobiście uwielbiam połączenia sernika i wiśni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś ochoty na taki sernik!

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki wielbię przez cały rok i a teraz mam sezonowego smaka na wiśnie..... Hmm...czyżbyś piekła specjalnie dla mnie? :-)))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po serniku zostało tylko wspomnienie, rozszedł się w expresowym tępię :D Ale dla ciebie jestem w stanie upiec kolejny :D

      Usuń
  8. Wspaniały... i na dodatek z wiśniami...mniam :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda:) a jak musiał smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj kawałek takich pyszności zjadłabym teraz, no i te wiśnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Olu,
    to sernik marzenie!
    Wspaniały deser i raj dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Palce lizać, doskonały serniczek, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz