08.04.2013

Bananowy Song




     Pomysł na ciasto zrodził się ze względów ekonomicznych. Banany już czerniały a takich moje chłopaki nie jedzą, ser za kilka dni stracił by termin ważności więc trzeba było coś wymyślić. Na muffinki nie miałam ochoty a masa była za rzadka żeby nadziać nią ciastka chcąc nie chcąc stanęło na serniku. Serniku na kruchym spodzie, z czekoladą i bardzo bananową masą serową. Szczerze mówiąc  myślałam, że wyjdzie klapa i nie wrzucę przepisu na bloga, ale jakie było moje zaskoczenie po spróbowaniu. Sernik smakował wybornie! Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i z przyjemnością mogę go wam polecić.



Składniki:


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 jajka 
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • skórka z jednej cytryny 

Nadzienie:
  • 350 g białego sera
  • 2 średnie banany 
  • 1 budyń o smaku bananowym 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 100 g czekolady 
  • 2 łyżki masła 
  • jajko+ łyżka wody do posmarowania
  • forma do tart 21-22 cm 
  • fasola albo groch


       Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. 3/4 ciasta wałkujemy. Najlepiej i najwygodniej jest rozwałkować ciasto miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenosimy do foremki i dociskamy do brzegów. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy małe serduszka.
      Nadzienie: Banany rozgniatamy widelcem. Jeśli używamy białego sera w kostce najpierw powinniśmy go zmielić. Banany łączymy z serem, budyniem, jajkiem i cukrem. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.
      Wyjmujemy ciasto z lodówki, przykrywamy pergaminem, wysypujemy fasolę i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i na podpieczony spód wylewamy czekoladę następnie masę bananowo-serową. W koło tarty układamy serduszka jedno obok drugiego. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem










18 komentarzy:

  1. Potrzeba chwili rodzi często najlepsze pomysły! Sernik wygląda nietypowo pysznie:-), jak tarta bananowa...

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ale mi tu apetyczności na noc serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. a serduszka na nim są piękne.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne ciasto:) aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudnie, chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda:) wtedy gdy ma się jakieś produkty i trzeba je koniecznie wykorzystać, to powstają najlepsze pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym żeby moje eksperymenty tak wychodziły :) A serducha na wierzchu są świetne! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, a te serduszka na wierzchu są wprost urocze! Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta bananowe :) Ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bananowego sernika jeszcze nie jadłam a Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. przepis bardzo kuszący :) a jak ładnie ozdobiłaś serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda i na pewno wybornie smakuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zdjęcia mówią same za siebie- mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczna dekoracja ciasta, a pomysł na masę serowo-bananową to u mnie strzał w 10. Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł, a ja miałam tyle bananów. Ciasto wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aj to był błąd wchodzić na Twojego bloga o tak późnej godzinie i to jeszcze na głodnego ;p Dodaję przepis po przepisie do zakładek i zastanawiam się co przyrządzić w pierwszej kolejności ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszedł przepyszny, polecam wszystkim :)
    http://mientablog.com/wp-content/uploads/2013/04/DSC_0589.jpg

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...