11.04.2013

Ciastka owsiane z daktylami ( zdrowe i dietetyczne)




     Dzisiaj zdrowe i dietetyczne ciastka. Bez zbędnego tłuszczu i cukru. Mąkę zastąpiłam mielonymi płatkami owsianymi, które  zawierają dużą ilość węglowodanów,  białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Do osłodzenia ciastek użyłam daktyli, które są bardzo słodkie. Z badań naukowców wynika, że daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Samo zdrowie! W sam raz dla osób, które są na diecie, dbają o zdrowe odżywianie i jeśli chcemy dać coś zdrowego, i pożywnego naszym dzieciom.  



Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 100 g suszonych daktyli 
  • 2 jajka 
  • 180 g jogurtu naturalnego albo greckiego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


      Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną mielimy je drobno. Ja do tego celu użyłam blendera :}. Daktyle kroimy na drobne kawałki. Do miski wsypujemy mielone płatki, proszek do pieczenia, sól i daktyle. W drugiej misce podbijamy jajka z jogurtem. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Odrywamy małe kawałki i formujemy małe ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 30 minut w 180*C. Po podniesieniu ciastka, spód powinien być złotawo-brązowy.






31 komentarzy:

  1. To są naprawdę zdrowe i dietetyczne ciasteczka! Zero mąki, zero cukru - świetna sprawa. Przepis zapisany! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne i jeszcze zdrowe bo bez grama mąki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak apetycznie wyglądają:) doskonała przekąska i do tego zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka bez grama tłuszczu i jakie zdrowe. Pomysł świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, upiekłabym cały duży słój, żeby je mieć na długo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rewelacyjnie! Zarz przetestuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ile ciastek wychodzi? ;) jaką mają średnicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło 15 sztuk a średnica zależy od ciebie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. przepis świetny natomiast mama pytanie;) czym można zastąpic daktyle bo nie przepadam ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszonymi figami, ananasem, morelami, śliwkami. Daktyle są bardzo słodkie zastępując je innymi owocami np. śliwkami ciastka już nie będą takie słodkie musisz mieć to na uwadze. Jeśli lubisz słodkie wypieki możesz dodać łyżkę brązowego cukru.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Tak sobie jeszcze pomyślałam o żurawinie, albo połączeniu małych kawałków jabłek z rodzynkami, gorzka czekolada, mix owoców suszonych. To co lubisz!

      Usuń
  9. genialne te ciasteczka! idę piec! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe ciasteczka:) koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne ciasteczka ! Poczęstuję się z chęcią ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. These are genuinely enormous ideas in regarding blogging. You have touched some good things here.
    Any way keep up wrinting.

    Here is my web site: http://www.bedirectory.com/gosearch.php?q=www.zlewozmywak.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Czegoś takiego właśnie szukałam można śmiało dodawać orzechy, inne suszone owoce ( u mnie żurawina bo uwielbiam) pestki dyni i ciasteczka pyszotka .. :D jak ktoś lubi słodsze to można smiało dodać miodu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. super blog! a ciasteczka idealne dla mnie, bo ja zawsze na diecie :) zapraszam w wolnej chwili na http://jagodowepole.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś zrobiłam te ciasteczka i są na prawdę dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. a moje wyszły gorzkawe bo zamiast uprażyć płatki to je, jak się okazało, spaliłam :(
    na swoje usprawiedliwienie mam fakt, iż pierwszy raz miałam doczynienia z płatkami owsianymi i myślałam, że maja być lekko brązowe
    oj ja głupia

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja zrobiłam z suszona żurawiną i są naprawdę przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy zamiast mielonych płatków owsianych można dodać mąkę owsiana

    OdpowiedzUsuń
  19. Można użyć całych płatków lub błyskawicznych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To od ciebie zależy możesz użyć górskich albo błyskawicznych.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...