21.04.2013

Ciasto milka




     Dlaczego milka? A no dlatego, że do kremu zużyłam litr mleka. Oprócz tego na każdej warstwie mlecznej znajduje się sos wykonany z czekolady mlecznej milka. Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak Kinder czekolada. Mleko zamknięte w czekoladzie. Delicja!



Składniki:


Biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 7 łyżek cukru 
  • 7 łyżek maki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki kakao 
  • 7 łyżek gorącej wody 

Krem:
  • 1 litr mleka 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 
  • 250 g masła  temp. pokojowa

Sos:
  • 200 g mlecznej czekolady milka 
  • 5 łyżek mleka 
  • 120 g masła 


       Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.
       Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.
      Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!
      Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.





31 komentarzy:

  1. Mój Boże, ani przez sekundę nie wątpilam, że to delicja! :-)) Wygląda niesamowicie, a z tego co czytam, smakować musi wprost obłędnie. No i dzieciaki na pewno za nim przepadają też!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) poproszę kawałeczek albo i dwa:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny kawałeczek! Wygląda na bardzo lekkie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, jestem pewna, ze jest znakomite! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się bosko! mleczny krem z dodatkiem białej śmietany kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudna ta milka, podoba mi się ta mleczna masa z dodatkiem białej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto wygląda pysznie. Bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. połączenie smaków idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda niesamowicie :) na pewno by mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Milka jest cudowna!
    Marzę o takim pięknym kawałku do porannej kawy...

    OdpowiedzUsuń
  12. No super, ale powiem Ci że bardzo oryginalny przepis na biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wstawiaj wodę na herbatę, szykuj talerzyki, bo ja biegnę załapać się na kawałek tych cudowności :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. po zdjęciu i składnikach widzę, że musi być przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  15. Lekko i pysznie i w dodatku pięknie wygląda :)!

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda nieziemsko:) takie widoki na takiego łasucha jak ja działają niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kojarzy mi się z Kinder Mleczną Kanapką :) tylko w rozmiarze XXXXL! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dobrze że ja nie mogę jeść takich delicji, bo bym pożarła razem z talerzem. Wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z pewnością zrobię takie ciasto jak tylko posiądę umiejętność pieczenia biszkoptu :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gdy jest tak czekoladowo - to ja się oprzeć nie umiem :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudne i bardzo przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. zrobiłam!!! mniaaaaaaaami
    tylko krem troszkę luźny mi wyszedł ale ogólnie oki

    OdpowiedzUsuń
  23. zrobiłam :) pyszka :) ciasto wygląda pięknie, ładnie się kroi i dobrze się 'trzyma' ;) super alternatywa dla lodów!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę :D i troszeczkę zazdroszczę bo zjadła bym kawałek :D

      Usuń
  24. A ja się zawiodłam trochę. Spodziewałam sie ciasta z pysznym śmietankowym kremem, a wyszło ciast z rzadką masą budyniową :/. Jak ktoś lubi masy budyniowe to nie tak źle, ale nie tego się spodziewałam, zwłaszcza, że była rzadziutka. Dodam, że w pełni trzymałam się przepisu, a do masy wrzuciłam białą Milkę

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...