20.04.2013

Hot cookies




      Jestem już z powrotem z przepisem na gorące ciasteczka. Pomyślicie, że zwariowałam na zewnątrz piękna, ciepła pogoda a ja chce was jeszcze rozgrzać ciasteczkami. Sory, ale tak to zemną bywa, że czasami działam pod chwilą jakiegoś impulsu. Zobaczę przepis albo zdjęcie i myślę sobie muszę to zrobić teraz i natychmiast. I tak było z ciasteczkami :D Kruche ciastko nadziane gorzką czekoladą z dodatkiem chilli. Rewelacyjnie smakują do kawy i fantastycznie komponują się z czerwonym winem.



Składniki na około 24 szt:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3 łyżki mąki krupczatki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 7 łyżek mleka 
  • chilli

        Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
Osobiście lubię wałkować kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Ciasto się nie klei i nie muszę podsypywać mąką. Wałkujemy niezbyt cienko około 3-5 mm. Wykrawamy ciasteczka. W 1/2 wycinamy na środku dowolny wzorek np. gwiazdkę, serduszko. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i natłuszczoną. Pieczemy 15 minut w 180*C. Studzimy.  
        Nadzienie: Do miski wrzucamy połamana czekoladę, wlewamy mleko. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy chilli. Ilość tej przyprawy zależy od nas. Wsypmy szczyptę, wymieszajmy i sprawdźmy czy  nie jest za mało w razie czego można zawszę dosypać. Studzimy.
Ciasteczka układamy w pary. Na części bez wycięcia nakładamy nadzienie, dociskamy ciastkiem z wzorkiem i tak do wyczerpania. Przechowujemy w zamknięciu.







5 komentarzy:

  1. Olu, ależ ja Cię doskonale rozumiem - mam tak bardzo często, że musze upiec coć lub ugotować NATYCHMIAST:-). Moje dzisiejsze ciasto jest na to świetnym przykładem. A Twoje ciasteczka są urocze i bardzo baardzo hot. Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ciekawe te ciasteczka, kilka osób już mi je polecało, może czas je zrobić? :) Bardzo zachęcasz do tego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chilli i czekolada to dla mnie idealny duet :) Muszą być pyszne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka czekolada z "charakterem" jest wspaniała ... trochę nieba , trochę piekła - uwielbiam tak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne połączenie smaków, a ciasteczka wyborne !

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...