02.04.2013

Bigos po cygańsku




     Nie mam pojęcia skąd się wzięła nazwa tej potrawy, dlaczego akurat po cygańsku? Nie ważne, ważne, że jest bardzo smaczna. Przepis dostałam wieki temu od mojej teściówki. Jest bardzo dobry w smaku przypomina trochę leczo. Jeśli ktoś lubi leczo na pewno polubi też bigos po cygańsku.


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
  • 1 kg pieczarek 
  • 2 słoiki papryki konserwowej 
  • 1/2 kg cebuli 
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 4-5 łyżeczek keczupu 
  • sól, pieprz, cukier 
  • 1 łyżeczka mąki 


       Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek...). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.  





13 komentarzy:

  1. :) To, że cygański to jedna sprawa, a to, że bigos i nie ma w nim kapusty to druga! :) Jadłam kiedyś bardzo podobny i cieszę się, że wreszcie ktoś wstawił przepis, teraz sama będę mogła ugotować taki oszukany bigos :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszłam o bigosie bez kapusty... Jak dla mnie to raczej klopsiki z pieczarkami i papryką, w pomidorowym sosie:-)). Moze Cyganie sa innego zdania?_Jednak, bez względu na nazwę, danie prezentuje sie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego bigosu nie znam ;) ale pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też kiedyś robiłam i bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam dawno temu... chyba muszę wrócić do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, nie widziałam nigdy bigosu z pulpecikami!

    OdpowiedzUsuń
  7. apetycznie wygląda:)
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam w tej wersji ale wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny bigosik :) a pastę z awokado robiłam i bardzo nam smakowała :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne danie ! Bardzo apetycznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, z chęcią wykorzystam u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...