13.04.2013

Brownie z popcornem i karmelem




Brownie z popcornem, karmelem i solą.



Składniki:



Ciasto:
  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu 

 Karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciepłego mleka

Dodatkowo:
  • sól grubo ziarnista
  • popcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )
  • patelnia z jasnym dnem

       Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
      Na patelnię wsypujemy cukier i ustawiamy na  średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały cukier zamieni się w płyn, a kolor z miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i  dolewamy dwie łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy.
Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy solą.

- Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą wodą, wlewamy dwie łyżki mleka, mieszamy do połączenia.













32 komentarze:

  1. Fajny pomysł na ciacho! Z chęcią skusiłabym się na solidny kawałek... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało amerykańskim snem:) Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaaa... ale genialnie wygląda! aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, ciasto z popcornem, nie wpadłabym na to, genialne i jeszcze ten karmel... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. AAAAA mamy obłęd w oczach! A jak walory smakowe????????

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, bardzo ciekawe połączenie smaków, ciekawa jestem tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ genialny pomysł, ubóstwiam słodko-słone smaki! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio kupiłam sobie czekoladę z popcornem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła :) Takie brownie z pewnością zniknęłoby szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności! to połączenie chodzi za mną od jakiegoś czasu, tylko z solonym karmelem

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne połączenie. to się musi udać :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach!
    Wspaniale wygląda i zapewne smakuje.
    Kompozycja smaków fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow... Muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem Twoich pomysłów :-) Brownie wygląda rewelacyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale bosko wygląda:)! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał co za połączenie. Brawo za odwagę. Sama bym zjadła tka pysznie wygląda.Ty to masz pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale bosko wygląda:) jestem pod wielkim wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, ciasto z popcornem to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepysznie wygląda, poproszę kawałeczek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie świetne, myślę, że dla kinomana takie ciasto pędzie wspaniałym prezentem:)

    OdpowiedzUsuń
  20. A to dopiero, ciasto z popcornem! Super pomysł, jestem bardzo ciekawa smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny, chrupiący wynalazek, właśnie wróciłam z kina:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kompletna rozpusta! Brownie, karmel i popcorn w jednym :D rewelacja! I zachwyciłam się tymi zdjęciami... :D

    OdpowiedzUsuń
  23. strasznie chciałabym spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  24. Za pokazywanie takich pyszności powinna byc surowa kara ;)o mamulku ale bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  25. nie dość, że brownie, to jeszcze karmel i popcorn!!!! moje kubki smakowe szaleją :)

    OdpowiedzUsuń
  26. dlaczego popcorn bez dodatku soli? to mogłoby byś ciekawe połączenie słodkiego ze słonym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, wolę sama dozować ilość soli dlatego kupuje popcorn bez soli.

      Usuń
    2. Ja również nie przepadam za gotowym popcornem (za dużo soli), ale swojej roboty z odrobiną soli byłby na pewno lepszy ;)

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...