19.02.2018

Grzyby jak ryby






                    Grzyby jak ryby nie wiem skąd ta nazwa pewnie nawiązanie do ryb panierowanych, usmażonych i zalanych zalewą. Bardzo fajna przekąska na świątecznym stole albo imprezy domowe, do wódeczki na przygryzę. Jeśli lubicie panierowane ryby w occie to na pewno pokochacie pieczarki. Mojemu mężowi bardzo przypadło do gustu, ale on lubi ogórki w occie i inne pikle. Ja miałam problem bo trochę przeszkadzała mi panierka i następnym razem podsmażę pieczarki bez panierki zobaczę jak wyjdzie. Ale ogólnie bardzo smaczna przekąska coś innego.



Składniki: 
  • 1 kg małych pieczarek 
  • 3 średnie cebule 
  • 3 średnie ogórki konserwowe 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 
Zalewa:
  • 4 szklanki wody 
  • 12 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru  
  • 6 łyżek łagodnego ketchupu 
  • słoik koncentratu 210g
  • 1 łyżka soli 
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 


                 Pieczarki oczyść i odetnij nóżki. Na talerzu roztrzep jajka z odrobiną wody, dużą szczyptą soli i pieprzu. Obtaczaj kapelusze najpierw w jajku a potem w bułce. Usmaż na rumiano z dwóch stron. Wyjmij na talerz i przestudź. Cebulę pokrój w krążki a ogórki w średnie plasterki.
                Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i zagotuj (gotuj z minutę).
Układaj warstwami w misce albo kilku słoikach grzyby-cebula-grzyby-ogórki na końcu zalej wszystko gorącą zalewą. Po przestudzeniu włóż do lodówki na 12 godzin. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

* Nóżki pieczarek można wykorzystać na pizzy, w zapiekankach,jako nadzienie do kurczaka albo zrobić zapieksy  np. takie



 Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie

7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na ryby, chyba nie jadłam jeszcze takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam pieczarek w takiej wersji ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, faktycznie kojarzą się z panierowaną rybą w zalewie :) ale jakie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryb nie znoszę, ale takie mogłabym spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, ale mi się spodobał ten słoiczek.
    Super, z chęcią bym przetestowała takie pyszności.
    Jak zwykle - pysznie.
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne zakąski do kieliszka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna przekąska! Uwielbiam ryby więc chętnie się częstuje :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...