Grzyby jak ryby nie wiem skąd ta nazwa pewnie nawiązanie do ryb panierowanych, usmażonych i zalanych zalewą. Bardzo fajna przekąska na świątecznym stole albo imprezy domowe, do wódeczki na przygryzę. Jeśli lubicie panierowane ryby w occie to na pewno pokochacie pieczarki. Mojemu mężowi bardzo przypadło do gustu, ale on lubi ogórki w occie i inne pikle. Ja miałam problem bo trochę przeszkadzała mi panierka i następnym razem podsmażę pieczarki bez panierki zobaczę jak wyjdzie. Ale ogólnie bardzo smaczna przekąska coś innego.
Składniki:
- 1 kg małych pieczarek
- 3 średnie cebule
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 4 szklanki wody
- 12 łyżek octu
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek łagodnego ketchupu
- słoik koncentratu 210g
- 1 łyżka soli
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Pieczarki oczyść i odetnij nóżki. Na talerzu roztrzep jajka z odrobiną wody, dużą szczyptą soli i pieprzu. Obtaczaj kapelusze najpierw w jajku a potem w bułce. Usmaż na rumiano z dwóch stron. Wyjmij na talerz i przestudź. Cebulę pokrój w krążki a ogórki w średnie plasterki.
Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i zagotuj (gotuj z minutę).
Układaj warstwami w misce albo kilku słoikach grzyby-cebula-grzyby-ogórki na końcu zalej wszystko gorącą zalewą. Po przestudzeniu włóż do lodówki na 12 godzin. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
* Nóżki pieczarek można wykorzystać na pizzy, w zapiekankach,jako nadzienie do kurczaka albo zrobić zapieksy np. takie
Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie
Ciekawy pomysł na ryby, chyba nie jadłam jeszcze takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam pieczarek w takiej wersji ciekawe jak smakują
OdpowiedzUsuńojej, faktycznie kojarzą się z panierowaną rybą w zalewie :) ale jakie muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńRyb nie znoszę, ale takie mogłabym spróbować :D
OdpowiedzUsuńAch, ale mi się spodobał ten słoiczek.
OdpowiedzUsuńSuper, z chęcią bym przetestowała takie pyszności.
Jak zwykle - pysznie.
Pozdrawiam cieplutko! :)
Świetne zakąski do kieliszka :)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska! Uwielbiam ryby więc chętnie się częstuje :)
OdpowiedzUsuń