Przejdź do głównej zawartości

Grzyby jak ryby






                    Grzyby jak ryby nie wiem skąd ta nazwa pewnie nawiązanie do ryb panierowanych, usmażonych i zalanych zalewą. Bardzo fajna przekąska na świątecznym stole albo imprezy domowe, do wódeczki na przygryzę. Jeśli lubicie panierowane ryby w occie to na pewno pokochacie pieczarki. Mojemu mężowi bardzo przypadło do gustu, ale on lubi ogórki w occie i inne pikle. Ja miałam problem bo trochę przeszkadzała mi panierka i następnym razem podsmażę pieczarki bez panierki zobaczę jak wyjdzie. Ale ogólnie bardzo smaczna przekąska coś innego.



Składniki: 
  • 1 kg małych pieczarek 
  • 3 średnie cebule 
  • 3 średnie ogórki konserwowe 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 
Zalewa:
  • 4 szklanki wody 
  • 12 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru  
  • 6 łyżek łagodnego ketchupu 
  • słoik koncentratu 210g
  • 1 łyżka soli 
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 


                 Pieczarki oczyść i odetnij nóżki. Na talerzu roztrzep jajka z odrobiną wody, dużą szczyptą soli i pieprzu. Obtaczaj kapelusze najpierw w jajku a potem w bułce. Usmaż na rumiano z dwóch stron. Wyjmij na talerz i przestudź. Cebulę pokrój w krążki a ogórki w średnie plasterki.
                Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i zagotuj (gotuj z minutę).
Układaj warstwami w misce albo kilku słoikach grzyby-cebula-grzyby-ogórki na końcu zalej wszystko gorącą zalewą. Po przestudzeniu włóż do lodówki na 12 godzin. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

* Nóżki pieczarek można wykorzystać na pizzy, w zapiekankach,jako nadzienie do kurczaka albo zrobić zapieksy  np. takie



 Przepis pochodzi ze strony wielkie żarcie

Komentarze

  1. Ciekawy pomysł na ryby, chyba nie jadłam jeszcze takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam pieczarek w takiej wersji ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, faktycznie kojarzą się z panierowaną rybą w zalewie :) ale jakie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryb nie znoszę, ale takie mogłabym spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, ale mi się spodobał ten słoiczek.
    Super, z chęcią bym przetestowała takie pyszności.
    Jak zwykle - pysznie.
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne zakąski do kieliszka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna przekąska! Uwielbiam ryby więc chętnie się częstuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz