Ostatnio publikowałam na blogu przepis na pizzę bezglutenową mam dla was wersję drugą również bardzo smaczną. Z mięciutkim i puszystym ciastem. Wybierzcie swoją wersje i dajcie znać, które ciasto bardziej wam odpowiada :)
Przepis na ciasto nr.1
Składniki: szklanka 250ml
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka siemię lniane
- 2 g gumy guar
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży
- 240 ml letnie wody
Do szklanki wlej 100 ml wody dodaj cukier, drożdże wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąki, dodaj gumę, sól, mielone siemię lniane i wymieszaj. Wlej rozczyn z drożdży wymieszaj dodaj 100 ml wody i olej. Zagnieć jeśli będzie trzeba dodaj jeszcze odrobinę wody (ciasto powinno być sprężyste). Zagniataj ciasto 5 minut, przełóż do miski i posmaruj odrobiną oleju (żeby nie wyschło) przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Rozłóż ciasto na blaszce, rozsmaruj sos ułóż ulubione dodatki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220*C na 10-12 minut.
Na mojej pizzy znalazły się pomidorki, ser mozzarella, cebula, oregano i bazylia
Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować obie :) nigdy nie robiłam ciasta bezglutenowego, bo nie mam takiej potrzeby, ale brzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPizza - samo dobro, pycha:)
OdpowiedzUsuńPrzeogromnie spodobała mi się ta pizza.
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja!
Sama mogłabym taką zrobić niebawem.
Pozdrawiam :)
Smacznie wygląda z tymi pomidorkami. Zresztą ja uwielbiam wszystkie pizze :)
OdpowiedzUsuń