Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kukurydziane z pomarańczami




               Ciasto kukurydziane z pomarańczami jest jak słońce w pochmurny dzień. Ma bardzo intensywny żółto-pomaranczowy kolor - bardzo optymistyczny. A plasterki pomarańczy wyglądają przecudnie od razu zachęcają do spróbowania.


Składniki: 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 250 g masła 
  • 250 g mąki kukurydzianej 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 pomarańcze 
Foremka może być tortownica albo prostokątna 25x22 cm


               Pomarańcze obierz i pokrój w plasterki, ułóż je na dnie natłuszczonej foremki. Masło rozpuść i przestudź. Oddziel białka od żółtek. Ucieraj żółtka z cukrem na puszystą masę następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumykiem masło. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Na początku dodaj dwie łyżki białek wymieszaj a następnie dodaj resztę. Wyłóż masę na pomarańcze. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30-35 minut (zrób test patyczkiem). Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z foremki przewracając je do góry nogami. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.





Komentarze

  1. wspaniałe ciacho :) i jakie żółciutkie od tej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana to ciacho wygląda obłędnie - pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho, wygląda bardzo słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany ale pięknie wygląda na tym drugim zdjęciu <3 Musi być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj upiekłam ciasto. Wyszło pyszne. Na pewno będę często wracała do tego przepisu. Piękny kolor i wyśmienity smak .:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz