17.02.2018

Chlebek bananowy na mące kokosowej





               Chlebek bananowy na mące kokosowej to zdecydowanie trafione połączenie. W cieście wyczuwalny jest delikatny posmak kokosa a czekolada uzupełnia całość. Ciasto nie rośnie zbyt wysoko, nawet myślałam że wyjdzie zakalec, ale po przekrojeniu wyglądało świetnie. Bardzo wilgotne, nie jest zbite a przygotowanie zajmie 5 minut.Bez cukru, tłuszczu i gluten free ;)


Składniki: 
  • 3 dojrzałe banany 
  • 4 jajka 
  • 100 g mąki kokosowej 
  • 60 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 80 g gorzkiej czekolady 

Foremka keksówka


              Banany zblenduj na gładkie puree. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki dodaj banany i połącz. Na koniec dodaj czekoladę pokrojona na  drono. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40 minut (do suchego patyczka).





Z dużymi zmianami, ale bazą był przepis z instagrama mama na siłowni.

7 komentarzy:

  1. na mące kokosowej jeszcze nie próbowałam :) wygląda smakowicie :)

    PS. jaki boski kubek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham chlebki bananowe :) Z mąką kokosową jest super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie bałybyśmy się zakalca ale wyszło super :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebki bananowe to taka klasyka, która chyba nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat mam mnóstwo bananów w domu, do weekendu pewnie dojrzeją, więc będą idealne na taki chlebek :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...