Chlebek bananowy na mące kokosowej to zdecydowanie trafione połączenie. W cieście wyczuwalny jest delikatny posmak kokosa a czekolada uzupełnia całość. Ciasto nie rośnie zbyt wysoko, nawet myślałam że wyjdzie zakalec, ale po przekrojeniu wyglądało świetnie. Bardzo wilgotne, nie jest zbite a przygotowanie zajmie 5 minut.Bez cukru, tłuszczu i gluten free ;)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 100 g mąki kokosowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g gorzkiej czekolady
Foremka keksówka
Banany zblenduj na gładkie puree. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki dodaj banany i połącz. Na koniec dodaj czekoladę pokrojona na drono. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40 minut (do suchego patyczka).
Z dużymi zmianami, ale bazą był przepis z instagrama mama na siłowni.
na mące kokosowej jeszcze nie próbowałam :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPS. jaki boski kubek! :)
Kocham chlebki bananowe :) Z mąką kokosową jest super!
OdpowiedzUsuńFaktycznie bałybyśmy się zakalca ale wyszło super :D
OdpowiedzUsuńChlebki bananowe to taka klasyka, która chyba nigdy mi się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńChlebek fenomenalny! :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam mnóstwo bananów w domu, do weekendu pewnie dojrzeją, więc będą idealne na taki chlebek :D
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny :)
Usuń