Jako osoba w biegu i zawsze robiąca tysiąc rzeczy naraz lubię szybkie i proste obiady. Ale takie, które nie tracą na smaku i wyglądają jakbym spędziła w kuchni kilka godzin. Najlepiej sprawdzają się mięsa pieczone w piekarniku można je przygotować nawet kilka godzi wcześniej. Mięso z karkówki pieczone w piwie i musztardzie wychodzi bardzo smaczne, wszystkie smaki pasują do siebie. Danie nie tylko na obiad fajnie się sprawdzi na przyjęciu imieninowym albo świątecznej kolacji.
Składniki:
- 1kg karkówki
- 3 średnie cebule
- łagodna musztarda
- 200 ml piwa
- sól i pieprz
Karkówkę pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Posól, popierz i posmaruj musztardą z każdej strony. Cebulę pokrój w plasterki. Ułóż warstwę karkówki na niej ułóż cebulę znowu karkówka i cebula. Zalej piwem, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 1,5-2 godzinny. Przed wyjęciem sprawdź czy jest miękkie. Odstaw na 5 minut. Podawaj z ulubionym dodatkami.
*Jeśli przygotujesz karkówkę wcześniej a będziesz piekł za kilka godzin nie ma potrzeby zalewania piwem i mięso wyjmujemy z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej żeby osiągnęło temp. pokojową.
Pyszności kochana. To ja się wpraszam na obiadek ❤️
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłam karkowke ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńJak dla mnie super. Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńŚwitenie. Warto się przekonać czy smak dla mnie ;)
Pozdrawiam!