22.02.2018

Karkówka pieczona w piwie i musztardzie





                Jako osoba w biegu i zawsze robiąca tysiąc rzeczy naraz lubię szybkie i proste obiady. Ale takie, które nie tracą na smaku i wyglądają jakbym spędziła w kuchni kilka godzin. Najlepiej sprawdzają się mięsa pieczone w piekarniku można je przygotować nawet kilka godzi wcześniej. Mięso z karkówki pieczone w piwie i musztardzie wychodzi bardzo smaczne, wszystkie smaki pasują do siebie. Danie nie tylko na obiad fajnie się sprawdzi na przyjęciu imieninowym albo świątecznej kolacji. 



Składniki: 
  • 1kg karkówki 
  • 3 średnie cebule 
  • łagodna musztarda 
  • 200 ml piwa 
  • sól i pieprz 

           Karkówkę pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Posól, popierz i posmaruj musztardą z każdej strony. Cebulę pokrój w plasterki. Ułóż warstwę karkówki na niej ułóż cebulę znowu karkówka i cebula.  Zalej piwem, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 1,5-2 godzinny. Przed wyjęciem sprawdź czy jest miękkie. Odstaw na 5 minut. Podawaj z ulubionym dodatkami.

*Jeśli przygotujesz karkówkę wcześniej a będziesz piekł za kilka godzin nie ma potrzeby zalewania piwem i mięso wyjmujemy z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej żeby osiągnęło temp. pokojową.


























3 komentarze:

  1. Pyszności kochana. To ja się wpraszam na obiadek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze lubiłam karkowke ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie super. Zjadłabym.
    Świtenie. Warto się przekonać czy smak dla mnie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...