Zostałam poproszona o opracowanie przepisu na ciasto na pizzę bezglutenową. Trochę mi to zajęło bo chciałam żeby ciasto nie było twarde i gumowate. Zależało mi żeby było puszyste i mięciutkie. Przetestowałam kilka kombinacji rożnych mąk i wyszło. W sumie wyszły dwa przepisy drugi opublikuje w następnym wpisie. To ciasto jest naprawdę fajne dobrze się z nim pracuje jest elastyczne a po upieczeniu jest mięciutkie, puszyste i przypomina tradycyjną pizzę.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki z tapioki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3g gumy guar
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200-210 ml letniej wody (temp. około 36*C)
Do szklanki wlej 100 ml wody dodaj cukier, drożdże wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąki, dodaj gumę, sól i wymieszaj. Wlej rozczyn z drożdży wymieszaj dodaj 100 ml wody i olej. Zagnieć jeśli będzie trzeba dodaj jeszcze odrobinę wody (ciasto powinno być sprężyste). Zagniataj ciasto 5 minut, przełóż do miski i posmaruj odrobiną oleju (żeby nie wyschło) przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Rozłóż ciasto na blaszce, rozsmaruj sos ułóż ulubione dodatki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220*C na 10-12 minut.
Na mojej pizzy jest szpinak, ser feta, ser grana padano i szynka szwarcwaldzka.
*Gumę guar można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Za 200g zapłaciłam około 5zł. Guma guar jest niezbędna inaczej nie skleimy składników ciasta. Ciasto będzie się rozpadać i kruszyć jak piasek.
ryżowe ciasto do pizzy to miła odmiana :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ciekawe czy w smaku różni się od tradycyjnego :)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja :)
UsuńPięknie bielutkie <3 czy guma guar jest tu kluczowym składnikiem? nie mamy nic przeciwko tylko po prostu jej nie mamy :P
OdpowiedzUsuńBez dodatku gumy guar nie udało mi się skleić ciasta. Guma guar zastępuje gluten. Jeśli macie inne sposoby na złączenie mąk bezglutenowych to możecie z nich skorzystać.
Usuńno własnie tak myślałyśmy, kiedyś pewnie będziemy kombinować :D
Usuńwow that looks so flippin good..! I need to give it a try dear..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Lubię czasem takie pyszności, ot raz na jakiś czas.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Ostatnimi czasy ograniczam gluten.
Przepis już podesłałam komuś, kto chciał spróbować zrobić pizzę-bezglutenowkę ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
Ja, jestem od miesiąca na diecie bezglutenowej i czuję się lepiej. Zmusiła mnie do tego choroba.
Usuń