25.02.2018

Ciasto na pizze bezglutenową





              Zostałam poproszona o opracowanie przepisu na ciasto na pizzę bezglutenową. Trochę mi to zajęło bo chciałam żeby ciasto nie było twarde i gumowate. Zależało mi żeby było puszyste i mięciutkie. Przetestowałam kilka kombinacji rożnych mąk i wyszło. W sumie wyszły dwa przepisy drugi opublikuje w następnym wpisie. To ciasto jest naprawdę fajne dobrze się z nim pracuje jest elastyczne a po upieczeniu jest mięciutkie, puszyste i przypomina tradycyjną pizzę.



Składniki: 
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3g gumy guar 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oleju 
  • 20 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 200-210 ml letniej wody (temp. około 36*C)


              Do szklanki wlej 100 ml wody dodaj cukier, drożdże wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąki, dodaj gumę, sól i wymieszaj. Wlej rozczyn z drożdży wymieszaj dodaj 100 ml wody i olej. Zagnieć jeśli będzie trzeba dodaj jeszcze odrobinę wody (ciasto powinno być sprężyste). Zagniataj ciasto 5 minut, przełóż do miski i posmaruj odrobiną oleju (żeby nie wyschło) przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Rozłóż ciasto na blaszce, rozsmaruj sos ułóż ulubione dodatki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220*C na 10-12 minut.

Na mojej pizzy jest szpinak, ser feta, ser grana padano i szynka szwarcwaldzka.

*Gumę guar można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Za 200g zapłaciłam około 5zł. Guma guar jest niezbędna inaczej nie skleimy składników ciasta. Ciasto będzie się rozpadać i kruszyć jak piasek.




9 komentarzy:

  1. ryżowe ciasto do pizzy to miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, ciekawe czy w smaku różni się od tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie bielutkie <3 czy guma guar jest tu kluczowym składnikiem? nie mamy nic przeciwko tylko po prostu jej nie mamy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez dodatku gumy guar nie udało mi się skleić ciasta. Guma guar zastępuje gluten. Jeśli macie inne sposoby na złączenie mąk bezglutenowych to możecie z nich skorzystać.

      Usuń
    2. no własnie tak myślałyśmy, kiedyś pewnie będziemy kombinować :D

      Usuń
  4. wow that looks so flippin good..! I need to give it a try dear..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię czasem takie pyszności, ot raz na jakiś czas.
    Chętnie bym spróbowała. Ostatnimi czasy ograniczam gluten.
    Przepis już podesłałam komuś, kto chciał spróbować zrobić pizzę-bezglutenowkę ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, jestem od miesiąca na diecie bezglutenowej i czuję się lepiej. Zmusiła mnie do tego choroba.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...