24.08.2017

Tarta z kurkami i ziemniakami





            Moja ulubiona wytrawna tarta to tarta z kurkami. Uwielbiam :)  Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis i dodałam ziemniaki i mozzarelle. Jak dla mnie wyszła rewelacyjna. Kruchy maślany spód i porządne nadzienie. Mniammmm



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 3 jajka 
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki 
  • 200 g kurek 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 pęczka pietruszki  
  • kulka mozzarelli (220g)
  • sól i pieprz 

Foremka do tart 21-22 cm

                Na stolnice wysyp mąkę, dodaj sól, masło i jajko. Wszystko razem pokrój nożem. Zagnieć ciasto a następnie rozwałkuj miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenieś do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ciasto w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem, połóż kawałek pergaminu i wysyp obciążenie w postaci grochu, ryżu, fasoli albo metalowych kulek. Włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmij pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Lekko przestudź. Ciasto można przygotować dwa dni wcześniej.
                  Nadzienie: Kurki umyj i gotuj 10 minut. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie (można użyć ziemniaków z obiadu). Cebule pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Dodaj kurki dopraw solą, pieprzem i jeszcze chwilę smaż. Śmietanę wymieszaj z jajkami, poszatkowaną pietruszką dopraw solą i pieprzem. Na kruchy spód wyłóż ziemniaki i mozzarellę pokrojone w kostkę, kurki. Całość polej śmietaną. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut (wierzch masy musi być ścięty).






9 komentarzy:

  1. Oglądam te dzieła z kurkami i co jedno to lepiej się prezentuje. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest tu wszystko co lubię :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurek jeszcze nie jadłam! Taka tarta kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja akurat jestem ostatnio nasycona jeśli chodzi o kurki.
    Ta tarta jednak wygląda tak dobrze, że i tak bym się skusiła.
    Mniam, mniam. Propozycja idealna.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dania to my lubimy! Pyszne i cudownie smakujące! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bardzo ja uwielbiam wszelkiej maści tarty.. super przepisik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna i bardzo apetyczna :) Z chęcią byśmy taką spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna tarta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...