Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kurkami i ziemniakami





            Moja ulubiona wytrawna tarta to tarta z kurkami. Uwielbiam :)  Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis i dodałam ziemniaki i mozzarelle. Jak dla mnie wyszła rewelacyjna. Kruchy maślany spód i porządne nadzienie. Mniammmm



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 3 jajka 
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki 
  • 200 g kurek 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 pęczka pietruszki  
  • kulka mozzarelli (220g)
  • sól i pieprz 

Foremka do tart 21-22 cm

                Na stolnice wysyp mąkę, dodaj sól, masło i jajko. Wszystko razem pokrój nożem. Zagnieć ciasto a następnie rozwałkuj miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenieś do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ciasto w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem, połóż kawałek pergaminu i wysyp obciążenie w postaci grochu, ryżu, fasoli albo metalowych kulek. Włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmij pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Lekko przestudź. Ciasto można przygotować dwa dni wcześniej.
                  Nadzienie: Kurki umyj i gotuj 10 minut. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie (można użyć ziemniaków z obiadu). Cebule pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Dodaj kurki dopraw solą, pieprzem i jeszcze chwilę smaż. Śmietanę wymieszaj z jajkami, poszatkowaną pietruszką dopraw solą i pieprzem. Na kruchy spód wyłóż ziemniaki i mozzarellę pokrojone w kostkę, kurki. Całość polej śmietaną. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut (wierzch masy musi być ścięty).






Komentarze

  1. Oglądam te dzieła z kurkami i co jedno to lepiej się prezentuje. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest tu wszystko co lubię :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurek jeszcze nie jadłam! Taka tarta kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja akurat jestem ostatnio nasycona jeśli chodzi o kurki.
    Ta tarta jednak wygląda tak dobrze, że i tak bym się skusiła.
    Mniam, mniam. Propozycja idealna.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dania to my lubimy! Pyszne i cudownie smakujące! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bardzo ja uwielbiam wszelkiej maści tarty.. super przepisik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna i bardzo apetyczna :) Z chęcią byśmy taką spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna tarta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok