26.08.2017

Kruche ciasteczka





             Jako mama dwójki dzieci lubię mieć coś słodkiego schowanego w szafce na wypadek zachcianek. Najlepsze są kruche ciasteczka, dzieci je uwielbiają a mama przeklina bo okruszków jest co niemiara :) Bardzo często piekę takie oto ciasteczka. Wystarczy rozłożyć ciasto w foremce a po upieczeniu pokroić. Szybko i bardzo pysznie. Ciasteczka są kruche i rozpływają się buzi.



Składniki: 
  • 300 g masła temp. pokojowa 
  • 140 g cukru + 1 łyżka 
  • 300 g mąki 
  • 140 g mąki kukurydzianej 


Foremka: 36x24 cm


                  Masło ucieraj z cukrem do momentu aż masa będzie puszysta i cukier się rozpuści. Dodaj mąki i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Równomiernie rozłóż i wygładź wierzch łyżką. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180*C (góra i dół), ciasto posyp łyżką cukru i wsadź do piekarnika na 20-25 minut. Wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor. Po przestudzeniu pokrój na mniejsze prostokąty.




5 komentarzy:

  1. Jakie fajne.
    Naprawdę bardzo mi się podobają.
    Idealne ciasteczka na weekend.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, muszę wypróbować, bo też mam w domu małego łakomczuszka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne :) Zjadłabym takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio mam ochotę na kruche ciasteczka. Może nareszcie się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...