20.08.2017

Sconesy z borówkami





                Scone to brytyjskie ciastka podawane do popołudniowej herbatki. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Z mąki,masła, jajek urozmaicane dodatkami. Do moich dodałam borówki, ale można je zastąpić jagodami, malinami, bakaliami co kto lubi.



Składniki: 
  • 370 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 80 g masła 
  • 100 ml jogurtu naturalnego, gęstego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 2 jajka 
  • 200 g borówek 

                 W misce wymieszaj jajka, jogurt i ekstrakt. Na stolnicę wysyp mąkę, proszek, sól, cukier i dodaj masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem posiekaj nożem. Zrób pośrodku dołek i wlej płynne składniki. Wymieszaj i zagnieć. Dodaj borówki i połącz z ciastem.  Dużą blaszkę wyłóż pergaminem, delikatnie posmaruj olejem. Połóż ciasto i delikatnie uformuj koło mniej więcej średnicy 18-20 cm. Podziel ciasto na 8 trójkątów. Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Włóż do piekarnika na 25-30 minut w 200*C. Wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.




7 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam je zrobić, a nigdy nie było okazji. Dzisiaj przyszykuję na kolację. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one pysznie wyglądają.
    Super pomysł na pyszne słodkie co nieco.
    To musi świetnie smakować.
    Pozdrawiam niedzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam scones! Wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...