Przejdź do głównej zawartości

Sałata lodowa do obiadu, mięsa, grilla


Sałata lodowa do obiadu, mięsa, grilla


                 Pyszna i chrupiąca sałata lodowa. Polana sosem, bardzo fajnym sosem z dodatkiem kaparów jest idealna do obiadu, grilla, mięsa. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna.


Składniki:
  • 1 duża główka sałaty 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (może być gęsty jogurt) 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 
  • 1 łyżeczka kapar 
  • pieprz 


                  Z sałaty oderwij wierzchnie listki i urwij głąb.  Przekrój na pół, każdą połowę przekrój na trzy części. Ułóż na półmisku. W miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, koperek, drobno pokrojone kapary i pieprz (jeśli będzie trzeba posól). Przed podaniem polej sałatę sosem. 





Komentarze

  1. Bardzo lubię sałatę lodową :) Pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatę lodową pod każdą postacią 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem to jedna z najlepszych sałat.
    Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
    Super!
    Pozdrowionka piątkowe :) Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Great post. I was checking constantly this blog and I'm
    impressed! Extremely useful info specifically the last part :) I care
    for such information much. I was seeking this certain info for a long time.
    Thank you and good luck.

    OdpowiedzUsuń
  5. Doprwady przepyszna sałatka, uwielbiam takie, akurat jutro planujemy grilla :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...