Przejdź do głównej zawartości

Sernikobrownie z jagodami




                Sernikobrownie z jagodami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Rewelacyjne połączenie kremowego sernika z bardzo czekoladowym ciastem plus jagody. Smak ciasta jest przepyszny idealne ciasto na wyjątkowe chwile.



Składniki:

Sernik:

  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka 
  • 2 jajka 
  • 125 ml oleju 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 250 ml mleka 
  • 180 g cukru 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
Brownie:
  • 160 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 4 jajka 
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
  •  250-300 g jagód 

foremka 36x24 cm


           Sernik: Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników (około 1 minuty).
 Brownie: Do miski włóż połamaną czekoladę, masło i szczyptę soli. Rozpuść w kąpieli wodnej a następnie przestudź. Zmiksuj jajka, po łyżce wsypuj cukier i ubijaj aż masa będzie puszysta. Pomalutku, cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczona czekoladę. Gdy masa będzie gotowa delikatnie wmieszaj kakao i mąkę.
           Na spód foremki wylej 3/4 ciasta czekoladowego, delikatnie łyżką nałóż sernik, rozłóż jagody i polej resztą ciasta czekoladowego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 *C na 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty. Przestudź w piekarniku.




Komentarze

  1. Z jagodami? To musi być niebo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Daj kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciacho!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. No to jest prawdziwy mix smaków. Brownie i sernik a do tego jagody... bajka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne! :)
    Naprawdę prezentuje się genialnie.
    Nie znam tego przepisu. Nie robiłam.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jacie, jak to cudownie wygląda! :) Chętnie bym się skusiła na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być bardzo pyszne, musi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz