Przejdź do głównej zawartości

Frittata z kurkami i szałwią


 Frittata z kurkami i szałwią


             Nie ma to jak z rana zjeść porządne śniadanie na wypasie. Frittata z 6 jajek to porządna porcja dla dwóch osób, nasyci i doda energii na cały dzień. Z moimi ukochanymi kurkami i szałwią, która dodaje takiego fajnego smaczku. Zamiast kurek możemy dodać inne grzyby albo resztki z lodówki. Polecam jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania.



Składniki: 
  • 6 jajek 
  • 1/2 cebuli 
  • 150 g kurek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 15 g parmezanu 
  • 25 listków szałwii
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz 
 Dodatkowo patelnia nadająca się do piekarnika (nie może mieć plastikowej rączki) 


Kurki należy wcześniej umyć, oczyścić i pogotować 10 minut.

               Na patelnie wrzuć drobno pokrojoną cebulę, czosnek, kurki i szałwię. Całość smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż na talerzyk. Jajka wbij do miski dodaj sól i pieprz, porządnie roztrzep. Wlej na ciepłą patelnie, na wierzchu rozłóż równomiernie grzyby. Smaż do chwili aż boki się zetną a środek pozostanie płynny. Zdejmij z ognia, posyp startym serem i włóż do piekarnika pod grill rozgrzany do 200*C. Zapiekaj do momentu aż jajka się zetną a wierzch zarumieni. Podawaj na ciepło.




Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda i chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam Frittaty.

    OdpowiedzUsuń
  3. to kiedy mogę wpaść na takie wypasione śniadanko? mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalny pomysł.
    Muszę przyznać, że fittata kusi mnie od bardzo dawna.
    Ciekawa jestem jak sprawdziłaby się u mnie.
    Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne jedzonko....a ja jeszcze nie jadłam kurek w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam frittaty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz