Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty kulinarne z Panasonic




              Jakiś czas temu zostałam poinformowana że zostałam wytypowana spośród wybranych blogerów kulinarnych z Polski, Rumunii, Czech oraz Węgier do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym organizowanym przez firmę Panasonic, w którym główną nagrodą był udział w dwudniowych warsztatach kulinarnych z Samar Khanafer oraz członkowsko w Klubie Panasonica. Do konkursu przygotowałam: Sałatkę ze smażonym camembertem i sosem rzodkiewkowym;
 Markizy migdałowe z dżemem truskawkowym  i Pstrąg pieczony z kapustą i porem 

Warsztaty odbyły się w malowniczo położonym hotelu Przystań & Spa.





                Po zakwaterowaniu i zjedzeniu launchu ze wszystkimi uczestnikami udaliśmy się na warsztaty kulinarne z Samar. Samar przygotowała dla nas bardzo ciekawe i apetyczne przepisy takie jak: spaghetti z cukinii z kolendrowym pesto; sałatkę z pieczonego buraka z marchewką, zielonym groszkiem i czerwoną kapustą; bruschette z cytrynowym pate z białej fasoli; bruschette z buraczanym humusem i zatarem; kolorowe caprese z serem labneh i sumakiem; zimną zupę miętową z migdałami, czerwony ryż i sałatka z jarmużu z pistacjami, suszonymi morelami i migdałami; sałatkę z kuskusem z suszonych wiśni; czekoladowo-bananowy budyń z tahini. 
         Danie, które przygotowałam razem z Marzeną z bloga Kulinarna Maniusia możecie sami przetestować. Jest to spaghetti z cukinii z kolendrowym pesto przepis znajdziecie TU polecam jest bardzo pyszne :) 
         Do przygotowania tych wszystkich potraw używaliśmy sprzętu Panasonic. Firma Panasonic wprowadza na rynek nowy sprzęt opiekacz do chleba, robot kuchenny, blender i wyciskarkę. Sprzęt jest bardzo prosty w obsłudze, łatwo się na nim pracowało i bez problemu wszystko mielił i szatkował.  


















Po warsztatach kulinarnych rozpoczęliśmy warsztaty fotograficzne. Dowiedziałam się dużo ciekawostek dotyczących światła, stylizacji i kadrowania.



Po tak miłym i pracowitym dniu usiedliśmy wszyscy do stołu i zjedliśmy potrawy wcześniej przez nas przygotowane. Wszystko było bardzo pyszne, nie omieszkałam spróbować wszystkiego :) 



Rozmowy trwały do późna, mieliśmy okazję bliżej się poznać i wymienić swoimi doświadczeniami. Po tak pozytywnym dniu wszyscy rozeszli się do swoich pokoi a rano czekało na nas pyszne śniadanie i czas wolny w Spa.
Było bardzo sympatycznie i dziękuje firmie Panasonic za tak udany weekend.



Komentarze

  1. Ciekawe i smaczne warsztaty :) Też bym wszystkiego spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę wspaniałe warsztaty.
    Bardzo mi się podobają takie eventy.
    To musiał być świetnie spędzony czas.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że się poznałyśmy. Warsztaty były bardzo fajne i pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok