Mazurek kajmakowy jest najbardziej popularnym wśród mazurków. Kruche delikatne, maślane ciasto polane masą kajmakową, którą należy wcześniej długo gotować aby uzyskać gęstą, brązową konsystencję, ale nie zrażajcie się można to zrobić kilka dni wcześniej. Mój mazurek kajmakowy zawsze dekoruje orzechami to połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :D
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 60 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 żółtko szczypta soli
- puszkę mleka skondensowanego słodzonego (gostyńskie)
Foremka 24x24 cm
Mąki wysyp na stolnicę dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier, żółtko i sól. Wszystko razem przemieszaj/poszatkuj nożem a następnie zagnieć. Rozwałkuj ciasto do wielkości blaszki + 2 cm na brzegi. Wyłóż ciastem blaszkę, ponakłuwaj porządnie widelcem i włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C włóż na około 15-20 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor. Ostudź.
Do garnka włóż puszkę i wlej tyle wody żeby sięgała do 3/4 wysokości. Gotuj na średnim ogniu przez 3 godziny następnie ostudź. Można to zrobić kilka dni wcześniej.
Na kruchy spód ciasta wyłóż przygotowaną masę i dowolnie udekoruj orzechami, płatkami migdałów, czekoladowymi jajeczkami, bezikami itp.
Wspaniały. Uwielbiam mazurki :-)
OdpowiedzUsuńKajmakowy to zdecydowanie mój ulubiony:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mazurkami, ale ten jest boski!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mazurek kajmakowy za mną chodzi. Chciałam zrobić na Wielkanoc, a teraz mam pretekst w postaci tego przepisu. Ekstra! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :)