Kolejna propozycja na mazurka tym razem zapraszam na mazurka z nadzieniem chałwowym i pistacjami.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 60 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 żółtko szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 g chałwy pistacjowej albo migdałowej
- orzechy do dekoracji
Foremka 24x20 cm
Mąki wysyp na stolnicę dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier, żółtko i sól. Wszystko razem przemieszaj/poszatkuj nożem a następnie zagnieć. Rozwałkuj ciasto do wielkości blaszki + 2 cm na brzegi. Wyłóż ciastem blaszkę, ponakłuwaj porządnie widelcem i włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C włóż na około 15-20 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor. Ostudź.
Nadzienie: serek zmiksuj z chałwą i wyłóż na kruchy spód. Udekoruj kawałkami orzechów, pokruszoną chałwą i czekoladowymi jajeczkami.
Świetny mazurek. Ekstra propozycja. Na Wielkanoc jak znalazł! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDo Wielkanocy nie doczeka :D Pozdrawiam! :D
UsuńNa środku są czekoladowe kurczaczki? :) Śliczny mazurek i na pewno obłędny w smaku ;)
OdpowiedzUsuńTak, to są kurczaki :D Oj mazurek jest wciągający :D
UsuńWspaniały mazurek :-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam pistacje w każdym wydaniu:D
OdpowiedzUsuńWitam, a ile potrzeba serka mascarpone?
OdpowiedzUsuń250g
UsuńWow, ale ciekawa wersja :) Na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuń