Babka Caffe Latte to trzy pyszne warstwy ciasta, które przenikają się wzajemnie tworząc bardzo apetyczną całość. Jest warstwa czekoladowa, kawowa i śmietankowa. Babka jest bardzo puszysta i mięsista. A całość uzupełnia lukier kawowy.
Składniki:
- 300 g mąki + 1 łyżka
- 150 g cukru
- 1/5 łyżeczki sody
- 300 ml kefiru
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kawy inka
- 1 szklanka cukru pudru
- 15-20 ml wody
- 1/4 łyżeczki kawy
W jednej misce wymieszaj 300 g mąki, cukier i sodę. W drugiej misce wymieszaj kefir, olej i jajka. Do mąki przelej mokre składniki i wymieszaj. Ciasto podziel na 3 równe części do jednej dodaj kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki. Foremkę do babki natłuść a następnie wlej ciasto czekoladowe, na nie wylej masę z kawą a na końcu jasne ciasto. Piecz w 180 st.C. do suchego patyczka około 40 minut. Lekko przestudź a następnie wyłóż babkę na deskę i przestudź do końca.
Cukier puder wymieszaj z wodą, dodaj kawę i polej babkę.
Pysznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze. Jak będę następnym razem przygotowywać babkę - koniecznie muszę się za na taką właśnie skusić. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babeczka Olu :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje :D
UsuńTaka babeczka to coś zdecydowanie dla mnie 😊pyszności 😀
OdpowiedzUsuńJuż blisko do świąt i babki królują na blogach, nawet u nas xD Twoja dwukolorowa świetnie wygląda i pewnie też tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka! Uwielbiam smak kawy w wypiekach:D
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń