Przejdź do głównej zawartości

Babka Caffe Latte







              Babka Caffe Latte to trzy pyszne warstwy ciasta, które przenikają się wzajemnie tworząc bardzo apetyczną całość. Jest warstwa czekoladowa, kawowa i śmietankowa. Babka jest bardzo puszysta i mięsista. A całość uzupełnia lukier kawowy.



Składniki: 
  • 300 g mąki + 1 łyżka 
  • 150 g cukru 
  • 1/5 łyżeczki sody 
  • 300 ml kefiru 
  • 150 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki kawy inka 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 15-20 ml wody 
  • 1/4 łyżeczki kawy 


           W jednej misce wymieszaj 300 g mąki, cukier i sodę. W drugiej misce wymieszaj kefir, olej i jajka. Do mąki przelej mokre składniki i wymieszaj. Ciasto podziel na 3 równe części do jednej dodaj kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki. Foremkę do babki natłuść a następnie wlej ciasto czekoladowe, na nie wylej masę z kawą a na końcu jasne ciasto. Piecz w 180 st.C. do suchego patyczka około 40 minut. Lekko przestudź a następnie wyłóż babkę na deskę i przestudź do końca.
Cukier puder wymieszaj z wodą, dodaj kawę i polej babkę. 



Komentarze

  1. Nie robiłam jeszcze. Jak będę następnym razem przygotowywać babkę - koniecznie muszę się za na taką właśnie skusić. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka babeczka to coś zdecydowanie dla mnie 😊pyszności 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Już blisko do świąt i babki królują na blogach, nawet u nas xD Twoja dwukolorowa świetnie wygląda i pewnie też tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna babka! Uwielbiam smak kawy w wypiekach:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)

    Zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz