Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z cukinii z kolendrowym pesto






               Przepis poznałam na warsztatach kulinarnych z Samar Khanafer. Spaghetti bardzo mi zasmakowało i postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Delikatne paseczki cukinii obtoczone w lekko ostrym pesto, do tego pomidorki, które łagodzą ostrość.Wszystko pysznie się uzupełnia. Spaghetti może być samodzielnym daniem, albo też przystawką/przekąską. 



Składniki: 
  • 3 średniej wielkości cukinie 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 pęczka kolendry (można zamienić na pietruszkę) 
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych albo obranych migdałów 
  • 80 g parmezanu 
  • 5 ząbków czosnku 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz 


                 Cukinie umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw potnij ją na cienie paseczki.  Do robota kuchennego włóż orzechy, kolendrę, 50 g parmezanu, czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksuj. Następnie cały czas miksując wlewaj cienkim strumykiem olej aż uzyskasz gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Pastę przełóż do miski z cukinią i najlepiej przy pomocy dłoni delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż pomidorki przekrojone na pół i posyp resztą parmezanu.




Komentarze

  1. Też planuje zrobić bo bardzo mi to danie smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło nam pyszne danie :D Tylko tym razem zmniejszyłam ilość czosnku ;)

      Usuń
  2. Jakie to musi być pyszne! ...i zdrowe. Z wielką chęcią spróbuję!
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie mozemy się doczekać własnych cukinii ;) Super danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo wiosenna propozycja na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz