Przepis poznałam na warsztatach kulinarnych z Samar Khanafer. Spaghetti bardzo mi zasmakowało i postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Delikatne paseczki cukinii obtoczone w lekko ostrym pesto, do tego pomidorki, które łagodzą ostrość.Wszystko pysznie się uzupełnia. Spaghetti może być samodzielnym daniem, albo też przystawką/przekąską.
Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka kolendry (można zamienić na pietruszkę)
- 1/2 szklanki orzechów piniowych albo obranych migdałów
- 80 g parmezanu
- 5 ząbków czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Cukinie umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw potnij ją na cienie paseczki. Do robota kuchennego włóż orzechy, kolendrę, 50 g parmezanu, czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksuj. Następnie cały czas miksując wlewaj cienkim strumykiem olej aż uzyskasz gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Pastę przełóż do miski z cukinią i najlepiej przy pomocy dłoni delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż pomidorki przekrojone na pół i posyp resztą parmezanu.
Też planuje zrobić bo bardzo mi to danie smakowało :-)
OdpowiedzUsuńWyszło nam pyszne danie :D Tylko tym razem zmniejszyłam ilość czosnku ;)
UsuńJakie to musi być pyszne! ...i zdrowe. Z wielką chęcią spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie! :)
Już nie mozemy się doczekać własnych cukinii ;) Super danie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenna propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuń